На 12 септември Карлос Алкарас се събуди не само като новият шампион на Откритото първенство на САЩ, но и като настоящ номер едно в световния тенис според официалния ранкинг на АТР.

Испанецът е на 19 години и два месеца, когато печели титлата.

А това го превръща в най-младият тенисист в историята на спорта, достигнал първото място. И първият тийнейджър. "Събудих се мъртъв", казва Алкарас в интервюто си за Associated Press ден след триумфалния си финал срещу Каспер Рууд. Метафората му е уместна: испанецът изигра три петсетови мача, включително и финала.

Снимка 587547

Източник: GettyImages

Карлос Алкарас Гарфия се ражда в Ел Пармар в испанската провинция Мурсия през пролетта на 2003 г. По същото време 22-годишният Роджър Федерер печели първата си титла от Големия шлем. А когато Карлитос, както го нарича семейството му е на четири и за първи път стъпва на корта, сънародникът му Рафаел Надал е спечелил четири, коментират от GQ.

За 19-годишният му живот Алкарас няма с кой знае какво да се похвали, освен неуморни тренировки в академията за млади тенис надежди JC Ferrero Equelite в Аликанте, което е на час от дома му.

Когато си е вкъщи, Карлос е най-нормален тийнейджър в нормално семейство с три деца. "Когато съм си вкъщи, родителите ми казват какво да правя. Нали знаете: направи това, направи онова, съвсем обикновен човек съм", казва тенисистът пред GQ.

Снимка 587546

Източник: GettyImages

Нормален тийнеджър, който е номер едно в света в мъжкия професионален тенис в момента.