Коронацията на крал Чарлз и кралица Камила бе гледана от милиони по целия свят, но на обикновените зрители успяха да убегнат някои интересни детайли от церемонията, свързани с кралския протокол. 

Принц Хари и отказаната покана, с която разочарова крал Чарлз

Защо Чарлз съжали, че е поканил Хари на коронацията

И един жест, пълен с горчивина

Така дни след събитието се появиха редица коментира от кралски експерти, както и в социалните мрежи, че принцът и принцесата на Уелс май са нарушили правилата и са успели да ядосат краля.

По план всички гости трябва да заемат местата си в Уестминстъското абаство преди Чарлз и Камила да пристъпят прага му. Докато някои са го направили още два часа преди началото на церемонията, принцът и принцесата на Уелс трябваше да бъдат сред последните седнали, за да могат след това да станат прави и да посрещнат кралската двойка.

Снимка 617676

Източник: GettyImages

Е, не се случи съвсем така. Каляската с Чарлз и Камила пристига пред абатството преди тази на Уилям и Кейт и кралят и кралицата изчакаха няколко минути пристигането им. След това видяхме как Чарлз и Камила влизат, следвани плътно от принца и принцесата на Уелс, които заеха местата си в тяхно присъствие.

Според участвали в организацията на събитието, това не е била единствената промяна в първоначалния план, която се е случила в големия ден, въпреки дълги репетиции. А от кралския двор не са коментирали дали кралят е подранил или Уилям и Кейт са закъснели.

Снимка 617683

Източник: GettyImages

Но очевидно това е незначителна подробност, която по никакъв начин не е повлияла на хода на събитията. И дори грешката да е неволна, тя е напълно в духа на идеята за новата монархия, която не върви само по старите правила. А и изглежда като жест към Уилям и Кейт, които са следващата двойка начело на монархията.

Защо коронацията на крал Чарлз и кралица Камила е като никоя друга

Защо коронацията на крал Чарлз и кралица Камила е като никоя друга

Прилики, разлики и послания

В социалните мрежи пък се появиха десетки публикации, в които хората се опитват да разберат по устните на крал Чарлз реакцията му за закъснението на принца и принцесата на Уелс. И докато някои смятат, че той е бил истински ядосан, че "седи и остарява" в каляската, други пък твърдят, че е приел закъснението спокойно, защото "на всеки се случва", пише Mirror.