Навръх нова година датската кралица Маргрете съобщи, че се оттегля от трона в полза на сина си след 52 години управление. На 14 януари пък официално тя престана да бъде държавен глава на страната, а Фредерик стана крал.

Крал Фредерик Десети - как протече абдикацията на кралица Маргрете и възкачването на трона на сина й

Да живее крал Фредерик Десети

Дания има нов монарх и държавен глава

Още в първите дни на 2024 г. последваха редица спекулации за това какви са причините за решението на 83-годишната кралица. Според Джулиет Райдън от Australian Women's Weekly причините са "чисто практически".

Според нея Маргрете е забелязала популярността на сина си Фредерик и съпругата му Мери, както и живецът, който те биха могли да дадат на монархията. Първородният им син Кристиан пък тъкмо навърши 18 години и е напълно готов да поеме ролята на престолонаследник.

"Разбира се, Маргрете ще ги напътства по пътя. Но смятам, че тя е била наясно, че Фредерик и Мери са били готови за престола, а Мери е дала нужната стабилност, в случай че Фредерик стане крал по-рано."

Не са за пренебрегване и здравословните проблеми, които съпътстваха Маргрете напоследък. В началото на миналата година кралицата претърпя тежка операция на гръбнака, последвана от дълго възстановяване. Още тогава Фредерик изпълняваше голяма част от задълженията й.