През по-голямата част от миналата година Илон Мъск оглавяваше списъка на най-богатите хора в света. Тъкмо в края ѝ, през декември 2022 г., той обаче загуби лидерството в класацията. Изпревари го френски бизнес магнат.

През декември шефът на Tesla загуби позицията си на най-богатия човек в света от Бернар Арно - главен изпълнителен директор на френската компания за луксозни стоки LVMH, която притежава модния бранд Louis Vuitton.

Състоянието на Илон Мъск сега е оценено на около 178 милиарда долара, според Forbes, докато това на Бернар Арно се оценява на 188 милиарда долара.

Илон Мъск, Tesla, Twitter и сривът на богатството на милиардера

Падението на Илон Мъск

Какъв антирекорд постави милиардерът

Стойността на акциите на Tesla падна с около 65% през 2022 г., след като той купи Twitter миналата година. Неговото поглъщане на компанията за социални медии за 44 милиарда долара предизвика опасения сред инвеститорите, че Мъск вече не обръща достатъчно внимание на компанията за електрически автомобили. Фирмата достави само 1.3 милиона автомобила през годината, което не отговаря на очакванията на Wall Street.

За момента поглъщането на Twitter от Мъск, където той предизвика полемика чрез уволнение на голям брой служители и промяна на политиките за модериране на съдържание, остава основната причина за по-голямата част от спада на дяловете.

Снимка 602139

Източник: GettyImages

Много инвеститори в Tesla смятат, че той трябва да се съсредоточи върху компанията за електрически превозни средства, тъй като тя е изправена пред спадащо търсене на фона на опасения от рецесия, нарастваща конкуренция и производствени предизвикателства, свързани с Covid-19.

"Дългосрочните основи в Tesla са изключително силни. Краткосрочната пазарна лудост е непредсказуема", написа Мъск в Twitter след като фондовите пазари затвориха за годината през декември 2022 г.

Сега от BBC разбираме, че Илон Мъск държи световен рекорд (или по-скоро антирекорд) за най-голяма загуба на лично богатство в историята, тъй като от ноември 2021 г. до декември 2022 г. той е загубил около 165 милиарда долара.

Снимка 602140

Източник: GettyImages

От Световните рекорди на Гинес правят това заключение на база на числата, предоставени от Forbes, но се позовават и на други източници, като предполагат, че загубите на Мъск вероятно са дори още по-големи.

Владислав Терзийски, National Geographic, Илон Мъск и какво разказа дрон фотографът за работата и хобито си

Българският дрон фотограф, който впечатли и Илон Мъск, и National Geographic

Владислав Терзийски за предизвикателствата на снимането с дрон и за работата си с National Geographic

Загубите на милиардера от ноември 2021 г. надхвърлят предишния рекорд от 58.6 милиарда долара, понесен от японския технологичен инвеститор Масайоши Сон през 2000 г. От Yahoo обаче изясняват, че загубите на Мъск се изчисляват на база на неговите акции, които бързо биха могли да възвърнат стойността си. А това означава, че богатството на Мъск ще се увеличи отново.