Безспорно Илон Мъск е от хората, които обичат да си правят грандиозни планове и слабо ги вълнува мнението на останалите, било то и на най-големите световни лидери. Милиардерът е известен и с непреодолимото желание да изказва позицията си по различни наболели теми и да се меси там, където мнозина не биха искали. Последният подобен пример е конфликтът между Израел и Хамас.

Илон Мъск, Grok и какво знаем за изкуствения интелект

Какво знаем за Grok - изкуствения интелект на Мъск

С развито чувство за хумор

Още в края на миналия месец Мъск предложи да осигури сателитна интернет свързаност в ивицата Газа чрез своята система Starlink и да предостави достъп до мрежата на "международно признати организации за помощ". Тази идея веднага бе отхвърлена от израелското правителство, от където заявиха, че няма да позволят това да се случи, защото интернетът ще се използва за "терористични дейности".

Това обаче не попари желанието на милиардера да осъществи плана си. Според Business Insider, той планира след броени дни да пътува лично до Израел и да посети градовете по границата с ивицата Газа. Именно този район бе един от най-засегнатите след възстановеното военно напрежение с Хамас от октомври.

Снимка 643589

Източник: GettyImages

Освен че ще се запознае отблизо с последствията от военните действия в пограничните населени места и кибуци, Илон Мъск има планирани срещи с израелския президент Исак Херцог и израелския премиер Бенямин Нетаняху. Двамата с Нетаняху се срещнаха последно през септември, за да коментират антисемитизма в социалната мрежа Х, собственост на милиардера.

Преди дни Мъск заяви, че планира да дари всички приходи от реклами и абонаменти, които постъпят в Х, за болници в Израел. Впоследствие омекна и призна, че "не бърза" да осигурява сателитен интернет за ивицата Газа и ще направи всичко възможно да подсигури, че той ще се използва само за хуманитарни цели и под стриктния контрол на израелските и американските служби.

"Семейство Симпсън" и новото им предсказание за Илон Мъск, X и SpaceX

"Семейство Симпсън" предсказаха краха на Мъск, Х и SpaceX

Приликите с действителни лица не са случайни

Очевидно милиардерът гони и своите собствени интереси, но тепърва ще разберем точно каква позиция ще заеме във военния конфликт, кого ще успее да ядоса и дали няма да направи поредния си рисков ход.