От 2011 г. насам, на границата на зимата и пролетта, Game of Thrones идва, потапя ни в своя различен и изпълнен с насилие и задкулисни игри свят и си отива победоносно с куп награди и милиони почитатели.

Успехът на сериала на HBO e бетон, а защо и как се стигна дотам може дълго да се говори. Факт е, че за да бъде толкова симпатичен, виновен е Джордж Р. Р. Мартин и непоколебимостта, с която той убива голяма част от главните герои.

В сезон 4 за първи път видяхме "човек", за когото от векове се носят легенди и всички се страхуват от него - Нощния крал. И понеже Джордж Р. Р. Мартин обича да разказва истории с безброй персонажи, нека да върнем малко лентата.

За Нощния крал, разбира се, не се знае много, освен че е бил човек от плът кръв, че е бил 13-и Лорд Командир на Вала, както и че е превърнат в това, което е сега, от Децата на гората. Те са обитавали Вестерос много преди познатите ни в поредицата родове.

Снимка 377911

Източник: HBO

Децата на гората използват магия, за да превърнат Лорд Командира в Бял бродник, като цел е била да ги защити той от инвазията на Първите хора. Но добрата идея се изражда и сега Нощния крал е събрал страховита армия от Бели бродници и, както видяхме в последния епизод на седми сезон, премина Вала на гърба на единия от драконите на Денерис Таргариен.

Зимата идва, а след нея и пролетта на 2019 г. Както се очертава обаче, ще е нужно и началото на лятото, защото завършващият осми сезон ще се появи в първото половина на следващата година.

И докато чакаме, тази събота и неделя, 15 и 16 септември, може да видим Нощния крал (Владимир Фурдик), Подрик (Даниел Портман) и Ходор (Крисчън Найрн) на софийска земя. Те са тук за комикс фестивала Aniventure Comic Con.

Това ни провокира да си поговорим с Нощния крал, в чиято роля от шести сезон насам гледаме словашкия актьор и каскадьор Владимир Фурдик.

Името му, вероятно, не говори нищо на широката публика, но това е така, защото Владимир е "повече каскадьор, отколкото актьор, който обича да прекарва време в градината си, работейки".

Да, не звучи като типично занимание за Бял бродник, но Владимир Фурдик и героят му имат и нещо общо. "Никога не мога да бъда щастлив", изстрелва актьорът, а според него и Нощния крал не е щастлив, защото живее твърде дълго на север.

Това може би е и причината да не чуем нито една реплика от него до този момент. Но ако се върнем на Владимир Фурдик, ще разберем, че е участвал във филми като "Сезонът на вещиците" (2011 г.), "007 координати: Скайфол" (2012 г.) и "Тор: Светът на мрака" (2013 г.).

Именно участието в "007 координати: Скайфол" му донася първа награда от Screen Actors Guild Awards за изключително каскадьорско изпълнение във филм. Същата награда, но година по-рано, получава и за ролята си на Нощния крал.

Сред продукциите, в които е участвал, Владимир отличава като свои любими "Тримата мускетари" (1993 г.) и "Шерлок Холмс: Игра на сенки" (2011 г.). Пак от него разбираме кой е любимият му актьор от Game of Thrones. "Това е Питър Динклидж, защото е изключително естествен като актьор." Ето, знаехме, че имаме нещо общо с Нощния крал.

Снимка 377910

Източник: HBO

Ако Питър Динклидж е любимият ви актьор, кой тогава е предпочитаният ви герой от Game of Thrones?
Тирион Ланистър, защото обича живота, виното и жените.

Какво обичате да гледате в свободното си време - филми или сериали?
От филмите ще избера "12 разгневени мъже" (1957 г.), а от сериалите - чешкия комедиен Okresní přebor (2010 г.).

Ако можете да избирате каскадьорските сцени на кой холивудски актьор да изиграете, кого бихте избрали?
Том Харди.

А кой бихте искали да бъде ваш дубльор?
Марк Стронг.

Aniventure Comic Con 2018 в Интер Експо Център.
Актьорите от Game of Thrones идват в София по покана на HBO България
и KEY Events&Communication.
Всички сезони на Game of Thrones са в HBO GО.