Новината за развода на най-богатия човек на света Джеф Безос и дългогодишната му съпруга Макензи повдигна куп въпроси. И те са далеч от това какво състояние ще разделят двамата и колко заслужава да получи жената до основателя на Amazon в последните 25 години.

Говори се, че разводът на семейство Безос ще бъде най-скъпият, случвал се някога. Но нека обърнем поглед към още няколко доста богати семейства, който не смъртта, а бракоразводното дело раздели, и да си поговорим отново за пари.

Алекс и Джоселин Уилденщайн

Действието се развива през 1991 г. Бизнесменът и търговец с произведения на изкуството от френско-американски произход се разделя със своята съпруга след 21 години брак. И това му струва доста.

Съдът решава Джоселин да получи еднократно два милиарда и половина и по 100 хиляди долара за всяка от следващите 13 години. Така общата сума, с която Алекс се е раздели, е 3.8 милиарда долара. А, като гледаме Джоселин, голяма част от тях са отишли за пластични операции, определено не особено успешни...

Снимка 400173

Източник: Facebook / My Publicist

Рупърт Мърдок и Ана Торв

Медийният магнат има голям опит със сватбите и разводите. Четири пъти е казвал "Да" и три пъти "Не" на брака. От близо три години е женен за Джери Хол, но със сигурност още помни бившата си съпруга Ана Торв.

През същата 1999 г. Мърдок и Торв се срещат в съдебната зала, за да уредят развода си - след 31 години брак и три деца. Според неофициална информация, раздялата им струва 1.7 милиарда на медийния магнат.

А 17 дни след развода сключи брак отново. Явно бързо е преживял и жена си, и парите, с които се раздели заедно с нея.

Снимка 400178

Източник: Facebook / Paul Johnson

Бърни Екълстоун и Славиша Радич

Президентът на "Формула 1" се разведе с хърватския модел преди точно десет години - след 23 години брак. Един от най-богатите хора във Великобритания се раздели с около милиард и 200 милиона долара в полза на бившата си съпруга.

Но тук има една изненада - Славиша също е платила немалка сума на Екълстоун, като се говори за едни 300 милиона долара.

Снимка 400181

Източник: Facebook / Dan Frazho

Стив и Илейн Уин

Създателите на световната хотелска верига Wynn Resorts се запознават в колежа, сключват брак през 1963 г. и се развеждат през 1986 г. След пет години обаче се женят повторно, решени да дадат втори шанс на любовта си.

Очаквано или не, не им се получава. И така се стига до развод номер две - през 2010 г. Подробности около раздялата не са оповестени, но се говори за един милиард долара, който Илейн е получила от бившия си съпруг.

Снимка 400185

Източник: Facebook / My Publicist

Харолд Хам и Сю Ан Арнал

Петролният магнат и съпругата му сложиха край на брака си през 2012 г. А разводът бе осребрен с чек за 974.8 милиона долара с името на Сю. Но това не се случва веднага, а след тригодишно оспорване на съдебното решение. Накрая обаче Хам няма друг избор, освен да изплати крупната сума.

Аднан Хашоги и Сорая Хашоги

Саудитският милиардер, който почина през 2017 г., приживе без известен с бизнеса си с оръжия и огромния си харем. Въпреки многото жени покрай себе си, то имаше с официален брак с една от тях - Сорая.

През 1961 г. двамата сключват брак. Тогава красавицата с британски произход е едва на 21 години. Нейното истинско име е Сандра, но приема исляма, прекръства на Сорая и заживява в лукс и разкош, осигурен от съпруга й.

Всяка приказка обаче има своя край и 13 години след брака идва и развода. Разбира се, няма какво да я съжаляваме Сандра, защото се превръща в разведена дама с едни 864 милиона долара, които за онова време за изключително много пари, пише Business Insider.

Как Даяна разори принц Чарлз с развода

Как Даяна разори принц Чарлз с развода

И за това ли плати с живота си

Рой и Патриша Дисни

Наследникът на империята Дисни, племенник на Уолт Дисни, се развежда на 77-годишна възраст за своята 72-годишна съпруга след цели 52 години брак. И двамата вече са покойници, но разводът им още дълго ще се споменава, защото струва на Рой цели 600 милиона долара - половината от състоянието му в онзи момент.

Дмитрий Риболовлев и Елена Риболовлев

Мнозина нарекоха тази раздяла "разводът на века". И в това няма нищо изненадващо, защото първоначалното решение на съда бе руският магнат и собственик на футболен клуб "Монако" да изплати половината от състоянието си на своята съпруга. А това са четири милиарда и половина.

Риболовлев - очаквано, не се даде без бой и след дълго съдебно оспорване съдът промени своето решение, за да олекне той "само" с 604 милиона долара през 2014 г.

Снимка 400195

Източник: Facebook / Dan Frazho

Крейг и Уенди МакКоу

Той е пионер в индустрията с мобилните телефони, а тя - издател. Срещат се в университета, завършват заедно през 1974 г. и в същата тази година сключват брак. 

Дали защото им е било прекалено рано за подобна стъпка, или по други причини, разводът се оказва неизбежен. През 1997 г. двамата вече не са съпруг и съпруга, а Уенди е с 460 милиона долара по-богата.

Снимка 400200

Източник: Facebook / Financial Advisor Heroes

Мел Гибсън и Робин Мур

След 26 години семеен живот, актьорът се разделя със съпругата си и с половината от тогавашното си състояние. Точната сума е 425 милиона долара, което го прави най-скъпия развод в Холивуд и до днес.