Наскоро Джеф Безос за пореден път стана обект на критики. Този път поводът бяха твърденията, че милиардерът инвестира повече в Космоса, отколкото на Земята. Той отрече това и заяви, че развитието на космическите технологии е също толкова важно, колкото и опазването на планетата ни.

Джеф Безос, Ignatius Forum и предсказанията на милиардера за бъдещето на човечествтото

Предсказанията на Джеф Безос за бъдещето на хората

Ще живеем ли на Марс

Преди месеци създателят на Amazon основа Bezos Earth Fund и даде обещание за огромни дарения - 10 милиарда долара за 10 години. До този момент са гарантирани 947 милиона долара за различни програми за опазване на околната среда, контрол над климатичните промени, трансформация на земеделието и много други.

Междувременно обаче Безос не спира да подкрепя и чужди каузи, които припознава като свои. Така вчера, 23 ноември, стана ясно, че той е направил дарение в размер на 100 милиона долара за Obama Foundation.

То е в памет на на конгресмена Джон Луис, герой на движението за граждански права в САЩ от 60-те години на миналия век, който почина миналата година. А това, което Безос е поискал в замяна, е площадът в Obama Presidential Center да бъде кръстен на името на Луис. Така милиардерът стана най-големият дарител за амбициозния проект на бившия американски президент.

"Борците за свобода заслужават специално място в пантеона на героите и не мога да се сетя за по-подходящ човек, който да удостоя с този подарък, от Джон Луис", казва още в изявлението си милиардерът, цитиран от NBC News.

Obama Foundation е организация с нестопанска цел, създадена през 2014 г. от Барак и Мишел Обама. Тя подкрепя различни каузи и има за цел да "вдъхновява, мотивира и свързва" хора от всички точки на света.

Дейността й разчита изцяло на дарения, а най-големият й проект е Obama Presidential Center - музей и място за публични събирания, формирани като малък град, място за "почитане на историята" и "вдъхновение на младите", което ще създаде нови работни места и възможности за развитие. 

Барак Обама, COVID-19, рожденият му ден и партито на остров Мартас Винярд

Как ще отпразнува рождения си ден Барак Обама

И защо партито му предизвика възмущение

Първата копка бе поставена преди два месеца, общата стойност на проекта е 830 милиона долара и се очаква да бъде завършен до 2025 г. Дарителите могат да избират на чие име да бъдат кръщавани различни части от центъра - точно както направи и Безос.