На погребението на кралица Елизабет на 19 септември в Уестминстърското абатство в Лондон присъстваха монарсите на много европейски и световни държави. Сред тях беше и датската кралица Маргрете заедно със сина си принц Фредерик.

Датската кралица Маргрете, 50-ият й юбилей и скромните тържества заради паметта на кралица Елизабет

Единствената кралица на Европа

50-ият юбилея на кралица Маргрете

Изненадващо обаче съпругата на Фредерик отсъстваше.

Става ясно, че около поканата на принцеса Мери за погребението на кралицата е имало сериозно объркване. На 13 септември датският кралски двор съобщи, че на събитието в Лондон ще присъстват Маргрете, престолонаследникът Фредерик и съпругата му.

Впоследствие обаче външното министерство на Великобритания "отменя" поканата до принцеса Мери. Причината е, че поканата до кралица Маргрете е плюс един - тя трябва да избере с кого да дойда и тя избира сина си.

Така втората покана до принц Фредерик плюс съпругата му става излишна. От министерството на Великобритания официално са се извинили на датското кралско семейство за цялото объркване, съобщават ни от Royal Central.

Междувременно стана ясно, че 82-годишната Маргрете е дала положителна проба за коронавирус след прибирането си от погребението на братовчедка си Елизабет. За момента състоянието й е стабилно.