На 11 септември датската кралица отбеляза своя 50-и юбилей на трона. От месеци се планираха пищни тържества на много места из страната, но голяма част от честванията бяха отменени. Защото Маргрете реши да почете паметта на Елизабет II.

Снимка 587242

Източник: GettyImages

Датската и английската кралица са трети братовчедки.

82-годишната Маргрете обаче отбеляза скромно Златния си юбилей не само заради тази роднинска връзка, но и защото монархическите протоколи повеляват показването на подобно уважение.

Снимка 587241

Източник: GettyImages

"Стожер сред европейските монарси и голямо вдъхновение за всички ни. Тя ще ни липсва ужасно", се казва в официалното съболезнователно писмо, изпратено от кралица Маргрете до крал Чарлз III, съобщават ни от Guardian.

Изданието допълва, че от датския кралски дворец са уточнили, че отменените тържествени процесии са по изрично желание на кралицата. От датския вестник Berlinkske пък пишат, че Маргрете вече е най-дълго царуващият до момента монарх в Европа, както и единствената кралица на континента.

Датският принц Фредерик, принцеса Мери и как са се запознали

Пълното щастие на датското кралско семейство

В навечерието на юбилея на принцеса Мери

Тя се възкачва на датския престол на 14 януари 1972 г., когато е 31-годишна. По онова време 45 % от датчаните одобряват монархията, а в момента процентът е 80. Престолонаследник на Дания е синът на Маргрете принц Фредерик.