Пресиян и Теодор Петрови са братя и хлебари - по душа и по призвание. Мисията им е да възродят изкуството на хляба в една забравена негова форма, а продукцията им е истинска революция. Трите думи, с които двамата най-добре биха описали същността на "Братя Хлебари", са перфекционизъм, вдъхновение и детайлност.

"Но "Братя Хлебари" е идея много по-голяма от нас, братята. По-голяма дори от една хлебарница", казва Пресиян. Двамата искат не само да са "колкото може по-добри и конкурентни", но се опитват и да създадат екип, "в който всеки член е горд да бъде част и се чувства пълноценен човек". И... имат планове за следващите 20 години.

"Без да допускаме, че е възможно, "Братя Хлебари" се превърна в екипа, който създава идеята за новостите в хлебарството. И то не само за България, но и за Балканите."

В момента те са към края на свое пътуване из Европа. "За втори път спираме из балкански столици. Виждаме колко много опит може да споделим с наши колеги и приятели във всички околни държави. Мечтаем да превърнем София в новата кулинарна столица на Балканите. Поне с хляба и кроасаните вярваме че ще се справим."

Ролите им също са разпределени до най-малкия детайл. Пресиян се занимава с идеята "Братя Хлебари" - целите, стандартите и обученията. Теодор се грижи основно производството на дневна база - отговаря за стандарта, към който се стремят, и за това всеки член на екипа да допринася достатъчно за реализирането му.

"Борбата ни за България и за Балканите, дори и само в сферата на хлебарството, доказва красноречиво какво мислим, що се отнася до социална отговорност. За последните пет години сме успели да направим не малко промени. Надяваме се един ден всички в България да ядат само истински хляб", споделя Пресиян.

Снимка 338357

Източник: Личен архив

Доскоро Пресиян е този, който прави по-хубав хляб. Днес от производствена гледна точка Теодор е по-добрият. Пресиян се превръща основно в идеолог и в мечтател, а Теодор в изпълнител на идеята.

Като разглежда човек постовете им в социалните мрежи, би казал, че след хляба, кроасанът е второто нещо, на което "Братя Хлебари" обръщат най-голямо внимание.

Снимка 338363

Източник: Личен архив

"За нас кроасанът е като Светият Граал за рицарите тамплиери - олицетворение на всички наши принципи, а именно перфекционизъм, вдъхновение, детайлност."

С какво е толкова предизвикателен кроасанът?
По-труден продукт за правене в света на хляба едва ли има. А възможностите са неограничени, което ни позволява и вечно развитие. Правилното изпълнение зависи от дисциплината на хлебаря, познанията му в областта и негова отдаденост към продукта. Търсенето на "перфектния кроасан" е търсене, което отвежда дълбоко в недрата на хлебарството.

Каква тогава е тайната на перфектния кроасан?
Тя се крие в идеалната и невъзможна комбинация на подходящо брашно, подходящо краве масло, правилно месене, добра ферментация, идеално ламиниране, изчислено до градус темпериране на всеки един етап, чудесно изпичане и, накрая, бързина при изпълнението. С други думи - почти невъзможна мисия.

Къде сте опитвали най-добрия кроасан?
В Южна Корея. Но все още не съм ходил в Япония, Тайван, Америка, Австралия и Нова Зеландия.

С какво беше различен от останалите?
Беше лек като коприна, с идеално тежък дъх на масло. Чудесно ламиниран, без разлика от край до край. Отлично ферментирал и изпечен. С прилика до 95% в продължение на два месеца. Всяка хапка те отделя от всички мисли и те пренася в друг свят, в света на кроасаните... 9 от 10 точки.