Ако днес покажем на някой тийнейджър уеб страница от 1995 г., най-вероятно ще помисли, че гледа грозновата и зле оформена страница в Word.

В онези години интернет бе като новооткрит континент, чиито свойства и потенциал бяха все още неизвестни, дори за технологичните лидери.

Наскоро попаднахме на интервю на ТВ водещия Дейвид Летърман с Бил Гейтс от 1995 г., което хем ни връща в онези години, в които най-мощната технология у дома бе телевизорът, хем ни кара да имаме смесени мисли за бъдещето.

В интервюто Гейтс обяснява на Летърман, който, както всички останали по онова време, не е разбирал що е то интернет, че интернет е "следващото голямо нещо".

От гледната точка на днешния свят, пламенният разказ за това как "можеш да имаш собствена уеб страница" и "да изпращаш електронни съобщения" звучи доста хумористично.

Реакциите на ТВ водещия ясно показват колко несигурно приема твърденията за потенциала на интернет и дори проявява леки съмнения. По време на предаването става ясно, че през 1995 г. хората все още не са разполагали с компютри и лаптопи дори в Америка.

Така изглежда първата уеб страница, пусната през 1992 г.

Източник: CERN

Така изглежда първата уеб страница, пусната през 1992 г.

Факт е обаче, че 25 години след интервюто интернет действително е една от най-значимите за човечеството структури, която се използва ежедневно от милиарди хора.

И тук няма как да не се запитаме за друга част от разказа на Гейтс.

В разговора си с Летърман СЕО-то на Microsoft споделя, че той и колегите му вярват, че компютрите биха могли да бъдат "интелигентни" и да наподобяват хора, което самият той определя като "плашеща мисъл".

Съдейки по това, което се случи с интернет през последните 25 години, и по скоростта, с която всички се сдобихме с многобройни свързани към мрежата устройства, би било разумно да попитаме дали няма де се случи нещо подобно и с интелигентните машини.

Снимка 457364

Източник: iStock

Към днешна дата, те все още изглеждат като филмова фантазия за средностатистическия човек, но, също като при интернет, този им образ е напът да се промени.

Предвид сериозните инвестиции в това направление от страна на компании като Microsoft и Facebook, спокойно можем да предположим, че съвсем скоро интелигентните системи ще навлязат в живота ни.

Бил Гейтс, Windows Mobile, Android и защо мобилната операционна система се е провалила

Защо Windows Mobile се провали

Бил Гейтс е откровен за най-голямото си разочарование

Надяваме се единствено, че ефектът им върху света и хората няма да е толкова плашещ, колкото е смятал Гейтс преди 25 години.