Потребителите в социалните мрежи пощуряха от мистериозните червени петна по кожата на плувеца Майкъл Фелпс.

Започнаха да се разпространяват всякакви теории и дори смешни колажи със снимки на Фелпс, на които целият е нашарен с червените кръгове. Най-забавните предположения  бяха, че Фелпс е играл на пейнтбол преди състезанието, че е спал върху медалите си или е бил нападнат от огромен октопод.

Снимка 248175

Фактът е, че няма никаква мистерия. Белезите са от придобилата широка популярност сред американските олимпийци терапия с вендузи.

Това е метод на лечение, познат още от древността (предимно в Египет, Гърция и източна Азия), по време на който върху кожата се поставят горещи чаши, наречени вендузи.

Те засмукват кожата на мястото, на което са поставени и предизвикват приток на кръв към него. Обикновено се слагат на гърба, корема, раменете или бедрата.

Смята се, че с тях се отпушват блокираните меридиани в организма, откъдето минава енергийният поток. Твърди се, че лекуват проблеми в мускулите, облекчават болката, действат още срещу артрит, безсъние, безплодие, целулит и др.

Червените петна, които остават са видими три-четири дни след процедурата.

Тези, които са пробвали тази процедура казват, че вендузите облекчават мускулните болки и те по-бързо се възстановяват от физическото напрежение породено от непрестанните тренировки и състезания. Процедурата не е болезнена и червените петна се появяват по-скоро от притока на кръв в определената област.

Съществуват разбира се и други техники за възстановяване като масаж, сауна, ледени бани и пр. Но за американския гимнастик Алекс Наддур например, терапията с вендузи е най-доброто, което е пробвал.

"Имам една тайна, която ме държи здрав цяла година. Спаси ме от доста болка", твърди Наддур в интервю за USA Today.

Капитанът на отбора по гимнастика Крис Брукс допълва, че някои от състезателите вече сами си правят тази манипулация, като използват по-модерните вендузи с помпички, които не трябва да се нагряват предварително, за да постигнат ефекта на вакуум.

С вендузи събира сили и една от най-секси спортистките на Олимпийските игри през 2012-а Натали Колин. Преди година тя пусна в Инстаграм снимка по време на една от терапиите си.

Снимка 248176

Така изглежда манипулацията

Същото направи и състезателят по плуване от Беларус Павел Санкович, който показа как връща притока на кръв в краката си.

По вендузотерапията са запалени много актьори и певци. Една от първите звезди заснета с белези от вендузи беше Гуинет Полтроу по време на филмова премиера през 2004г. С червени петна са забелязвани още Джъстин Бийбър, Виктория Бекъм, Дженифър Анистън.