Тази седмица Европейският парламент одобри цял списък с промени, които целят да осигурят максимална безопасност за шофьори и пешеходци на територията на континента.

Най-обсъжданата и спорна промяна е въвеждането на системи в новите автомобили, които сами засичат ограниченията на скоростта, четейки пътните знаци, и не ни позволяват да надвишим определената стойност.

Снимка 414855

Източник: European Commission

Тъй като предложението за подобна промяна бе срещнато с отпор, Европарламентът достигна до компромисен вариант, в който шофьорите биха могли да надвишат максимално допустимата скорост с по-силно натискане на газта.

В тези случаи обаче, "черна кутия", каквато се изисква да имат бъдещите коли, ще записва точно с каква скорост и при какви обстоятелства надвишаваме обозначените лимити. В случай на пътен инцидент, държавните органи ще могат да разгледат записите от кутията и да решат дали скоростта и поведението ни са били причината за произшествието.

Снимка 414854

Източник: European Commission

В този ред на мисли, нововъведенията в законите предвиждат инсталирането на камери и специални сензори в автомобилите, които ще отчитат дали се разсейваме, гледаме в телефона си или просто сме твърде изморени, за да караме.

Volvo слага лимит на скоростта на всички нови коли

Volvo слага лимит на скоростта на всички нови коли

Достатъчни ли са 180км/ч

Колите и бусовете ще бъдат оборудвани и със системи за асистирано поддържане на пътна лента, нови системи за по-бързо спиране и нови, по-надеждни колани. 

Новите регулации влизат в сила през 2022 г., а дотогава е възможно да научим и за още подобни промени.