През изминалата седмица от Porsche пуснаха информация за дизеловия Cayenne и за обновените Boxter и Cayman, а през уикенда бяха разпространени първите официални снимки на дългоочаквания изцяло нов модел Panamera, пише autoblog.bg.

Porsche Panamera е първият лек автомобил с четири врати в историята на немската компания. Той ще се конкурира с модели като Mercedes-Benz CLS, бъдещото Audi A7 и серийния модел на концепцията BMW CS, ако някога тя влезе в производство.

Габаритите на спортния седан са 4,97м. дължина и 1,93м. широчина, а междуосието е 2,92м. С други думи той е по-голям от Audi A6, но е по-малък от Audi A8. Автомобилът е с постоянно задвижване към четирите колела, електронно въздушното окачване и скоростната кутия "PDK",с два съединителя.

Базовият модел на Panamera ще се задвижва от 3.6-литров двигател, с мощност 300к.с.,  Panamera S - от 4.8-литров агрегат (405к.с.), а най-мощната модификация Panamera Turbo ще генерира 500к.с.

Според източници близки до Porsche, в последствие ще се появи и версия Panamera Turbo S, чиято мощност ще е над 600к.с. Немците планират през 2011г. да въведат и хибридна модификация на автомобила, която ще е с мощност 350к.с.

Продажбите на Porsche Panamera ще стартират през март идната година, едновременно в Европа, САЩ и Азия. Първоначално са предвидени 20 000 екземпляра от автомобила, като годишният капацитет за производство на модела е 50 000 броя.