Производството на Ford Mondeo, един от най-популярните модели на марката, спира от март догодина, съобщи наскоро американският автомобилен производител.

От излизането на емблематичния Mondeo през 1993 г. досега на територията на Европа са продадени над пет милиона бройки, но от 2000 г. насам продажбите му са намалели с около 80%, казват от Ford.

Решението малко или много бе предизвестено от спирането на производството на Fusion, американския вариант на Mondeo, през 2020 г.

Причината е, че американците и европейците все повече залагат на SUV и кросоувър модели, както и на електрически возила.

Почти 40% от продажбите на Ford в Европа през изминалата година са били именно в тези категории, а 50% от собствениците на модела Kuga вече са преминали към хибридния му вариант.

Компанията също така има заложен план да преустанови ползването на горивни двигатели в колите си до 2030 г.

Затова и компанията възнамерява да засили присъствието на хибридните и електрическите си модели, както и това на Kuga, Puma и Explorer в Европа през следващите години.

Tesla, Ford, General Motors и как компанията на Илон Мъск задмина конкурентите си

Tesla струва колкото Ford и GM, взети заедно

Най-скъпият производител на коли в историята

Mondeo oбаче ще продължи да е наличен на китайския пазар, където потребителските предпочитания все още клонят към седаните и комбитата, казват от компанията.