Истерията около грипа в България продължава да се разпространява по-бързо от прозявка. Почти всеки прави нещо, с което се надява да се предпази от зараза - ходене с медицинска маска, приемане на имуностимуланти, прекалена хигиена или пълен домашен арест. Ето още няколко ефективни начина да държим бацилите извън прага на дома си.

Домашна витаминозна бомба

Снимка 402187

Източник: GettyImages

Към имуностимулантите и витамини от дрогерията може да добавим и доза истински с домашно изцеден сок. За витамин С ползваме портокали и грейпфрут, а срещу възпаления - цвекло и моркови. Малко джинджифил и хрян ще уплашат и най-злия вирус.

Свободна от бацили зона

Снимка 337966

Източник: iStock

Може да е малко радикално, но когато някой вкъщи е болен и особено когато в семейството има и деца, най-добре разболелият се да стои възможно най-изолиран. Нека той остане в стаята си, защото всяко кихане и кашляне в кухнята и хола например увеличават риска вирусът да попадне и по останалите от семейството.

Кихане под мишница

Снимка 340600

Източник: iStock

Техниката е подходяща за деца, както и за хора, които нямат под ръка сухи кърпички. Ясно е, че не може да кихаме, без да поставим ръка пред устата. В сезона на вирусите обаче или трябва моментално след това да измием ръцете си (което не винаги е технически възможно), или да кихаме в салфетка или в сгъвката на ръката си при лакътя. Най-добре децата да се научат на последното.

Сън, сън и пак сън

Снимка 398108

Източник: iStock

Най-добрият начин да помогнем на тялото да се справи с която и да е болест, е да му осигурим почивка.

Евкалипт

Снимка 402188

Източник: GettyImages

Свойствата на това топлолюбиво дърво са магически спрямо бацилите - няколко капки евкалиптово масло на кърпите за ръце действат антибактериално. Хрумва ни, че може да го използваме и за инхалация със същата цел.