"Суеверие" е първият осъществен самостоятелен проект за изложба с художествена къща Триадис на художничката Десислава Анакиева. Идеята на авторката е да ни покани да погледнем „несуеверно във суеверното" чрез символичните си метафорични платна. Идеята за тази изложба се ражда след две поредни изложби и пътувания до Нови Сад, където Деси прави изожби по покана на местна галерия.

Откакто свят светува човекът се страхува от непознатото. Предпочита да го облече в загадъчен воал и да му се наслаждава отдалече без да рискува да се впусне в дълбините на същността му. Суеверието е единствената религия, на която истински човек може да бъде подвластен. Какво друго е то, ако не само по себе си религия на страхпочитанието.

Още древните народи са принасяли в жертва всичко, което може да омилостиви непознатото и плашещото ги. Дори и съвремният човек е подвластен на тази дълбока мистична дистанцираност от нещата, които без да искаме може би въздействат и влияят на живота ни. Или ние поне така си мислим. Суеверието за религията е това, което е астрологията за астрономията.-неразумното дете на мъдрата майка.

Навярно е така... Ако не бяха страховете ни, които да ни пазят ние пък щяхме да бъдем неразумните деца на майката природа....Въпрос на гледна точка, както всичко друго в този свят. Десислава със сигурност има своята и ни я поднася със собствен почерк и аура!


Край на изложбата- 16 ноември 2009 г.
Откриване/ вернисаж / на 16 октомври 2009 от 18:00 ч. - 20:00 ч.