Творбите са създадени в рамките на пленера, който се провежда всяка година в ателиетата на Художествената Гимназия в Троян в края на месец август и началото на септември. Творбите, от пластики до обекти и инсталации, носят емоцията от експеримента с формата и материала. Керамичното изкуство е една магия. Магията на глината, водата и огъня. Затова и мотото на пленера е „Човекът и глината".

В изложбата са представени 11 автори от четири балкански държави - Румъния, Сърбия, Турция и България. Сред участниците са Салих Вейсел Озел, преподавател в Университета Коджатепе - Афион, Турция, Йон Кожокариу и Дан Попович - Национален Университет по Изкуства, Букурещ. Българските автори са Теодора Петева - Севлиево, Димитър Гоцак - Монтана и Христо Йонков - Троян.

Всеки автор дарява по едно свое произведение за колекцията от керамика, собственост на училището, с тенденция за създаване на бъдещ Музей на съвременната керамика в Троян.

Организатори на събитието са Христо Йонков - директор на Национална Гимназия за Приложни Изкуства „ проф. Венко Колев"- Троян и проф. Красимир Джидров - Националната Художествена Академия.

Изложбата се осъществява с любезното съдействие на СБХ.