Гийзър Бътлър освен, че е един от най-значимите британски басисти е близък приятел и на Рони Джеймс Дио, който преди дни загуби битката си с рак на стомаха и почина. Въпреки скръбта, по своя колега и приятел, Гийзър е решил да разкаже на всички как са протекли последните дни от живота на легендарния фронтмен.

"Не мога да опиша с думи връзката, която имахме аз и Рони, жена ми Глория и Уенди. Той бе приятел и колега. Ако той е част от душата ми, истински вярвам, че Бог, съдбата, каквото и да е, ни събра през 2006 г. след като близо 14 години не се бяхме виждали, за да направим едно последно турне, което прерастна в още три тура и албум. Двамата имахме заряд, повече от всякога се радвахме на взаимната си компания, говорехме за още един албум, когато съдбата се намеси."

"Планирахме да направим турне в Северна Америка разделено на 2-3 части, след като вече бяхме обиколили Южна Америка и Европа през пролетта на 2009 г. Но през първата част от тура в Северна Америка сухожилието на ръката на Тони (Айоми) не беше толкова добре, рамото на Вини бе изкълчено, а Рони имаше ужасяващи болки в стомаха. Решихме да спрем турнето, да оздравеем и да го продължим на следващата година. Тони и Вини се пребориха доста успешно с болките си, но стомашните болки на Рони само се влошаваха. Видяхме се на партито на Дио по случаи Хелоуин. Необичайно за Рони, той не пиеше. Каза ми, че е уговорил среща със специалист, за да му каже какъв е проблема..."

12 май

"Уенди ни покани с Глория на обяд в Санта Барбара. Още няколко близки приятеля на Рони и Уенди се отбиха. Рони нямаше апетит заради болестта и химиотерапията. Както винаги си говорехме за спорт и се забавлявахме - това щеше да ни бъде за последен път. Същата нощ получих прекрасен мейл от него, който винаги ще пазя. Отговорих му, че ще се видим през следващата седмица."

14 май

"Уенди се обади и каза, че е закарала Рони в болница. Болката беше станала непоносима. Пристигнахме в болницата около 2 часа следобед. Докторът го бе упоил. Все повече и повече приятели идваха да го посетят - редувахме се да държим ръката на Рони и да му шепнем мислите си. Уенди не го оставяше нито за момент сам - седеше сгъната до леглото му през цялата нощ. Асистентката на Глория, Деби, й правеше компания. Пратих мейл на Тони да се приготви за лоши дни."

15 май

"Не бях сбъркал стаята на рони. Отвън имаше близо 20-30 човека. Знаехме, че краят идва. Всички искахме да се сбогуваме. Беше ден изпълнен с тъга и сълзи. Свещеникът дойде вечерта, тогава всички се събрахме около леглото на Рони и се молехме. Рони не си отиде лесно. Към 11 вечерта всички излязохме, за да може Уенди да си взе последно сбогом насаме. Поражението бе очевидно."

16 май

"7.46 сутринта, докато се приготвяхме да отиваме към болницата Глория се обади на Уенди да я попита дали желае кафе или някаква закуска - тогава разбрахме тъжната новина. Рони точно беше починал.

Уенди Дио постъпваше като истинска светица. Тя бе до Рони във всеки един момент. Куражът й ни изуми всичките. Дори сега докато пиша това съм сигурен, че тя се грижи Рони да има подобаващо изпращане.

Повечето от хората, които бяха с Рони през последните му дни решиха да пазят мислите за себе си. Аз бях решил да направя същото, но бях зарит от мейли, от медиите и от феновете, за коментар.

Мога да твърдя, че не познавам никой друг, който да има толкова истински приятели, фенове и семейство като Рони. Той бе специален човек, благословен с уникален глас и присъствие. Той обичаше феновете си - би седял и разговарял с тях до сутринта.

Един от най-добрите ми спомени с него е от миналата година, на фестивала Sonisphere. Той забеляза сестра ми и съпругът й в края на сцената. Докато свирехме отварящата ни песен, той успя да отиде и да ги прегърне. Точно такива малки неща го правят специален за мен.

Разбира се музиката му ще живее вечно, както и влиянието му.

Никога не съм виждал толкова много отдаване на почит от страна на музиканти и на фенове, толкова много добри пожелания, без цинизъм, само чиста обич и признателност към един велик човек.

Бог да те благослови Роналд - благодаря ти безкрайно за безценните спомени."