Млади представители на немския джаз откриха пролетния фестивал Sofia Jazz Peak с концерт във Военния клуб.

BuJazzo е младежкият джаз оркестър на Германия, създаден и спонсориран от Съвета за музика. Участниците в него са млади изгравящи таланти от Германия или чужбина, които се избират след много прослушвания.

Музикантите имат възможност да развиват таланта си в бенда за две години.

Няма друг еквивалент в света на такъв голям и често сменящ се джаз оркестър, затова и вчерашният концерт е събитие за българската музикална сцена, а и защо не добър пример за това как една държавна институция може да поддържа и спосносрира развитието на младите си таланти.

Селекцията от композиции на бенда бе подчертано класическа и благодарение на диригента Бил Добинс, който пое и ролята на конферансие, оркестърът сякаш поведе публиката на музикална разходка из историята на джаза.

Изпълнението бе по немски прецизно, но не и лишено от типичния за тази музика заряд и подправено с вълнението на младите изпълнители.

Като солисти се изявиха почти всички участници на бенда и вокалната група, което показа високото ниво на всеки един от членовете на BuJazzo.

Добър избор за край на концерта и изненада за публиката бе композицията на Петер Урскин „България", която е написана в чест на страната ни - след победата на България над Германия на четвъртфинала на световното първенство по футбол през 1994 г.