Здравей Мат, първо искам да те попитам - вълнуваш ли се от идването си в България за Каварна Рок Фест?
О да, доста! Когато свириш за първи път в някоя страна, а на нас ни отне доста време да дойдем в България - честно не очаквах, че ще бъде толкова дълго - но най-накрая се случи и ние много се вълнуваме.

Както стана ясно, не сте били тук преди, но какво знаеш за страната ни?
Знам доста неща за България... Трябваше да свирим , мисля преди три години на Monsters of Rock, но фестивалът бе отменен - много жалко наистина. Но сега ще свирим със сигурност (смее се). От друга страна, обичам сам да си създавам впечатление за страната - затова не слушам какво казват другите, отивам и проверявам сам.

Преди няколко седмици разговаряхме с Шмийр от Destruction и той ни каза, че ще дойде няколко дни преди фестивала, за да прекара повече време тук - имате ли намерение да направите същото?
Не (смее се)... В петък (23 юли, първият ден от Каварна Рок Фест - б.р.) ще правим важно интервю за голям европейски музикален журналист, затова нямаме време да дойдем по-рано. А след това в понеделник (на 26 юли - б.р.) трябва да летя обратно, така че няма почивка за мен ( Смее се).

Трябва да попитам, мислиш ли, че хеви метълът е мъртъв? Имам предвид, че хеви метълът е явление от 80-те години, а днес и музиката и хората са се променили като цяло. Мислиш ли, че хеви метълът също се е променил, вече не е това, което трябва да бъде?
Ние просто свирим музиката, която ни харесва. Имаме възможността да обикаляме света и навсякъде, където отидем имаме фенове. Опитваме се да следваме и двете - и стилът на музиката и начинът на живот, който идва с нея. За мен хеви метълът е доста жив. Днес свирим на много повече места, отколкото когато и да било преди. Затова аз лично мисля обратното - Метълът е по-жив от всякога!

Повечето пауър метъл банди обичат да използват в текстовете си фентъзи елементи. Ние обаче забелязахме, че във вашите песни и голяма част от арта ви, сте ориентирани по-скоро към научната фантастика, как ви хрумна това?
Ами трима от нас пишат текстовете и сме щастливи, че имаме толкова много текстописци. Аз лично обичам да пиша малки истории, но всички ние пишем за различни неща, така че много зависи кой точно е писал песента.

Голяма част от по-младите почитатели на музиката ви играят на видо игри, някой от вас играе ли?
Много се радвам на виртуалния тенис за Wii! Напоследък само това правя! Обожавам да играя тенис и имам чудесна приятелка, която ми подари играта. Както и да е, наистина се опитвам да не прекарвам прекалено много време играейки на видео игри (смее се).

Следиш ли Уимбълдън или Световното първенство по футбол?
Ами по време на мача има голяма пауза между полувремената... тогава превключвам да погледам тенис (смее се).

Забелязахме на личния ти уебсайт, че имаш много любими сериали, гледаш ли някой sci-fi?
Повечето от сериалите в онзи списък не продължиха дълго, но съм голям фен на "Досиетата Х" и обичам да гледам още „Knight Rider".

Слушаш ли по-тежка музика като траш или блек метъл, какво мислиш за тези стилове?
Всъщност работя като продуцент, така че ми се налага да слушам доста от тези неща, но нямам някакво особено мнение за тези жанрове. Вярвам че всичко зависи от отделните изпълнители - някои са добри, други... не толкова. Стилът музика няма голямо значение, било то поп, фънк, реге, джаз или метъл, важно е кой я изпълнява.

Преди време бяхте на турне в САЩ, какви са ти впечатленията от публиката там? Как се представя в сравнение с тази в Европа? Кои са по-големи фенове?
Абсолютно същото е! Повечето от концертите ни в САЩ не бяха по големите градове, а в малки щатски градчета, където свирят по-малко немски метъл банди и голяма част от публиката бе много благодарна, че сме отишли да свирим при тях. Феновете в САЩ ни познават много добре, знаеха текстовете на всичките ни песни!

16.6 (Before the Devil Knows You'rе Dead) е последният ви албум и първият с китариста Магнус Карлсон, който дойде на мястото на Стефан. Как се справя той, оправда ли очакванията ви?
Както с всеки друг нов музикант първо трябва да се опознаем, записите в студиото са едно нещо, а изнасянето на концерти съвсем друго - но по време и на двете Магнус е много много талантлив музикант и той наистина се справя добре. Свири много професионално, много добре и бързо. Следващият албум ще е още по-вълнуващ, защото ще минем на следващото ниво, ще се познаваме по-добре и ще сме репетирали заедно - тогава наистина ще работим на максимум (смее се).

Нещо друго, което искаш да кажеш на читателите ни?
За нас е голямо удоволствие да свирим в България, да се запознаем лично. Ще бъде чудесно и ще имаме възможността да научим малко повече за България!

Интервюто се проведе с любезното съдействие на Loud Concerts!