Известният френски сценарист Жан-Клод Кариер ще гостува на 12-ия международен „София филм фест".


Той ще бъде удостоен с наградата на София за своя принос към световното киноизкуство.

Жан-Клод Кариер ще участва  в програмата Sofia meetings, където ще представи новия проект „Досието Петров", създаден съвместно с българския режисьор Георги Балабанов.

Легендарният драматург ще присъства на  галапрожекциите на филмите "Призраците на Гоя" на Милош Форман и „Улжан" на Фолкер Шльондорф, на които е сценарист.

„Призраците на Гоя" е най-новият драматичен разказ на уважавания Милош Форман. Историята ни връща в Испания през 1972 г., когато Инквизицията е много активна.

Филмът пресъздава един отрязък от живота на известния испанския художник Франциско Гоя (Стелан Скарсгард), в който неговата муза Инес (Натали Портман) е обвинена в ерес от свещеника Брат Лоренцо ( Хавиер Бардем).

Лентата съчетава в себе си реално съществуващия образ на Гоя и няколко измислени персонажи.

Филмът „Улжан" е поредната история, създадена от кинолегендите  Шльондорф - Кариер.

Той разказва за опитите на един французин да прогони собствените си демони на края на света.

Шарл е решителен мъж, устремен към цел, която само той си знае. Дошъл е моментът за непоколебими приключения - затова, когато колата му се поврежда в Казахстан, той просто продължава пеш.

По пътя си среща доста колоритни персонажи, сред които  се открояват магазинер, който продава думи, и красиво местно момиче на име Улжан.

Шарл преминава през тайнствени пейзажи, където старите номадски обичаи виреят в радиоактивни зони и изоставени лагери.