Новата година е вече тук и всички равносметки за старата вече трябва да са направени. Ние обаче ще се върнем поне още един път към 2021 г., защото тя не беше чак толкова лоша.

"Голата истина за група Жигули", "Като за последно", "Бай Иван - Филмът" - кои са най-гледаните български филми за 2021 г., според националния филмов център

Най-гледаните български филми за 2021 г.

И какви са приходите от тях

В случая ще се върнем, за да хвърлим един поглед на филмите, които през изминалите 12 месеца са генерирали най-много приходи в бокс офиса в световен мащаб. Изненадите може да наречем две.

Първата е, че на трона на 2021 г. ще видим супергерой, който сложи всички останали в малкия си джоб само за няколко дни. А втората, че подгласник е филм, който е много вероятно дори да не се завърти по родните кина. Ето и как изглежда топ 10 според данните на Box Office Mojo.

10. "Вечните" - 400 милиона долара

9. "Шан-Чи и легендата за десетте пръстена" - 432 милиона долара

8. "Годзила срещу Конг" - 467 милиона долара

7. "Венъм: Време е за Карнидж" - 498 милиона долара

6. Detective Chinatown 3 - 686 милиона долара

5. "Бързи и яростни 9" - 726 милиона долара

4. "Смъртта може да почака" - 774 милиона долара

3. Hi, Mom - 822 милиона долара 

2.  The Battle at Lake Changjin - 902 милиона долара 

1. "Спайдърмен: Няма път към дома" - 1 милиард долара

Да, едва ли някой е очаквал The Battle at Lake Changjin да бъде на второ място по приходи в бокс офиса за 2021 г. при положение, че за изминалите месеци видяхме не един идва филма със супергерои. 899 милиона долара от общата сума идват от Китай, което обяснява всичко.

"Спайдърмен: Няма път към дома", Том Холанд и какво да очакваме от филма

Какво да очакваме от "Спайдърмен: Няма път към дома"

Много злодеи, много теории и само една истина

Същото е положението и с другите два китайски филма, които намират място в топ 10. Hi, Mom е спечелил 821 милиона долара от приходите си от Китай, а Detective Chinatown - 685 милиона долара. Няма как да не отбележим забележителното постижение на "Спайдърмен: Няма път към дома".

"Спайдърмен: Няма път към дома", Sony и рекордите в бокс офиса, които филмът постави

Спайдърмен продължава да чупи рекорди

Парите валят като сняг

Третият самостоятелен филм за Питър Паркър е на екран от 17 декември и за едва две седмици изпревари всички останали. Няма как да не забележим и че бокс офисът започва да се посъвзема след удара, който пандемията му наложи.

Преминаването на границата от 1 милиард долара на "Спайдърмен: Няма път към дома" е положителен знак, но добрите стари времена, в които поне пет филма имаха такива приходи, за момента все още изглеждат далечни.