Наистина не са много филмите със супергерои, за които човек може да прочете или чуе, че са задължителни за гледане. Да, те предоставят зрелище заради всички специални технологии и компютърно генерирани изображения, които са наблъскани в тях, но пък чак задължителни за гледане...

На доста места попаднахме именно на подобни твърдения за "Спайдърмен: Няма път към дома". Третият самостоятелен филм (който е част от киновселената на Marvel) за Питър Паркър (Том Холанд) има поставена пред себе си летва, която трябва да прескочи.

И то летва, която не е особено ниска, имайки предвид успеха на предните два филма. Е, с този трети филм сякаш се затваря една трилогия за Спайди. След "Завръщане у дома" и "Далече от дома", заглавието на третия филм сякаш се опитва да накара Спайдърмен да скъса с дома си.

Снимка 557670

Източник: Alexandra Films

Въпросът е дали това ще се получи и какво точно означава. Всякакви слухове и теории се носят около "Спайдърмен: Няма път към дома" от момента, в който стана ясно, че Доктор Стрейндж (Бенедикт Къмбърбач) ще има някакво участие във филма.

Заради способностите му да манипулира времевите граници и измерения много фенове смятаха, че най-накрая това ще отвори вратата за някои от злодеите от филмите за Спайди, които не са част от киновслената.

И се оказаха прави. Трейлърите на филма показаха ясно, че добре познати герои от режисираните от Сам Райми и Марк Уеб филми за Спайдърмен ще се бият срещу него.

Снимка 557675

Източник: Alexandra Films

Това са Ото Октавиус (Афлред Молина), Зеления Гоблин (Уилем Дефо), Гущера (Рис Ифанс), Електро (Джейми Фокс) и Сандмен (Томас Чърч). Мда, цели петима добре познати калпазани ще вгорчават живота на Питър Паркър.

Няма да се спираме върху историите и силите на тези иконични за Спайдърмен злодеи, защото ще стане дълга и широка, а и сме сигурни, че всеки фен на супергероите е наясно с тях.

Но той сам си е виновен. След случилото се в "Спайдърмен: Далече от дома" вече целият свят знае самоличността на Спайди и че зад маската се крие Питър Паркър. Благодарение на любезното съдействие на Мистерио (Джейк Джиленхол), разбира се. Нещо, което обърква както живота на Питър, така и този на всички, които обича.

Снимка 557671

Източник: Alexandra Films

Ето защо решава, че е добра идея да помоли Стрейндж за помощ и с една наглед безобидна магия всички да забравят, че именно той е Спайдърмен. Е, ако се беше получило, нямаше да е интересно.

Въпросната магия се обърква и отключва вратата към мултивселената и именно така вече споменатите злодеи се озовават при Питър. И става доста интересно, защото ще му се наложи да се справя с цели петима наведнъж.  

Как точно се случва това? Какви ще са последствията и дали въобще ще се справи? Разбира се, стои и големият въпрос дали най-популярните фенски теории и конспирации, свързани с филма, ще се сбъднат. Като например, че Тоби Магуайр и Андрю Гарфийлд ще са част от него, както и Чарли Кокс като Деърдевил. Толкова много въпроси, толкова малко време, би казал друг емблематичен злодей от комиксите за Спайдърмен - Венъм.

Снимка 557672

Източник: Alexandra Films

Естествено, че няма да ги коментираме, защото всеки мрази хора, които пускат неконтролируемо спойлери. Но определено "Спайдърмен: Няма път към дома" надхвърли очакванията ни и напълно разбираме и подкрепяме всички писания, че си заслужава гледането. Защото може би се оказва по-добър от предните два филма.

След края му обаче никой не бива да бърза да си ходи, защото има цели две сцени, скрити по стара традиция между финалните надписи. Няма да е такава драма, ако бъдат пропуснати, но пък определено поставят много нови въпроси. 

"Спайдърмен: Няма път към дома" е по кината от 17 декември