Грандиозен гаф беляза 89-ата церемония по раздаването на наградите "Оскар" - Актьорите Уорън Бийти и Фей Дънауей обявиха грешна лента за носител на най-важното отличие - "Филм на годината", а именно сочения за фаворит "La La Land". Истинският носител на "Оскар" всъщност е "Лунна светлина".

Коментари за грандиозния гаф на Оскарите (ВИДЕО)

Коментари за грандиозния гаф на Оскарите (ВИДЕО)

Социалните мрежи полудяха

Отговорност за нелепия инцидент пое консултантската компания "Прайс Уотърхаус Купър", която от 80 години брои гласовете за наградите на Американската филмова академия.

Те разпространиха официално извинение към авторите на двете ленти, както и към Уорън Бийти и Фей Дънауей, които понесоха негативите.

Преди да се случи това обаче се разпространиха различни спекулативни теории за размяната на пликовете. Сред тях най-ярките са, че Лео ди Каприо, който даде наградата за главна женска роля на Ема Стоун, всъщност е разменил пликовете, за да си отмъсти, че Академията толкова дълго не му даваше Оскар, или, че цялата работа е, за да се предизвика медиен шум и покачване на рейтинга на предаването. И двете теории звучат еднакво абсурдно.

Снимка 280858

Източник: GettyImages

Ето каква е истината - само двама души - Марта Руис и Брайън Кулинан, служители на "Прайс Уотърхаус Купър", знаят резултата от вота предварително. Всеки един от тях разполага с пълен комплект пликове, в които са картончетата с имената на победителите. Тези пликове се носят до мястото на церемонията - "Долби тиатър" по два тайни маршрута.

Всичко това се прави поради причини за сигурност: ако нещо се случи с единия комплект пликове, да има резервен, пише bTV.

По време на самата церемония Руис и Кулинън стоят в двата края на сцената и подават пликовете на водещите, като координират действията си така, че когато единият подаде плик, другият да унищожи своето копие.

В кулминацията на церемонията обаче някой от тях не го е направил и е дал на Уорън Бийти грешен плик - за наградата на най-добрата актриса в главна роля, а не за най-добрия филм.

"Искрено се извиняваме за грешката при обявяването на наградата за най-добър филм. На връчващите приза беше даден плик за грешна категория и когато го разбрахме, незабавно се поправихме. Правим проучване как се е случило това", коментираха от "Прайс Уотърхаус Купър" няколко часа след нелепия край на церемонията.