През последните години движения като Me Too промениха света, в който живеем. Така киното например към теми като расизъм и хомофобия вече се подхожда много по-деликатно, отколкото преди.

Анджелина Джоли, системният расизъм и притесненията на актрисата

Когато Анджелина Джоли се притеснява за живота на дъщеря си

Какво мисли актрисата за протестите в САЩ

И покрай всичко случващо се Disney реши да актуализира съобщението, информиращо зрителите за наличие на негативни изображения или расизъм, което се показва преди някои от класическите филми на компанията.

За първи път компанията добави предупреждението през ноември миналата година, когато пусна стрийминг платформата си Disney+. Но то беше много по-кратко от сегашното, припомня MSN.

Става въпрос за някои от заглавията, налични в стрийминг платформата, които вече вървят в комплект със следното предупреждение: "Тази програма включва негативни изображения и/или малтретиране на хора или култури. Тези стереотипи са били погрешни тогава, погрешни са и сега."

Disney+, Netflix, колко абонати ще имат до 2025 г. и какво е бъдещето на стрийминг платформите

Какво е бъдещето на Disney+ и Netflix

Истинският рай за стрийминг платформите е тук

От Disney допълват, че предпочитат да запазят съдържанието, вместо да го премахнат. Целта е да се поучат от него и да предизвикат обществен дебат за по-толерантно бъдеще за всички. Дори са създали сайт, в който са обяснени някои от проблематичните моменти във филмите. 

А ето и кои са филмите на Disney с расистко съдържание.

"Лейди и Скитника" (1955 г.)

"Аристокотките" (1970 г.)

"Дъмбо" (1941 г.)

"Книга за джунглата" (1968 г.)

"Питър Пан" (1953 г.)

"Песента на Юга" (1946 г.)

Последният от изброените е един от най-противоречивите филми на Disney, който никога не е излизал на видео или DVD в САЩ. Основният персонаж в него - чичо Ремус, увековечава стар расистки мит, според който робите са били щастливи в памуковите плантации.