Преследването с коли е едно от най-често използваните филмови клишета - обикновено е между полицията и главния герой, често включва невероятни маневри и съсипване на половината автомобилен парк на произволен град. Това, разбира се, не пречи добре заснетата сцена на преследване да се превърне в най-запомнящия се момент за зрителите.

Ето няколко филма, който съумяват да постигнат това:

10) French Connection (1971)

В преследване на заподозрян, нюйоркският детектив Попай (Джийн Хекман) отнема чужда кола и хуква след градската железница със скорост 150 км/ч. Сцената изглежда изключително реалистична... защото всъщност е. Джийн Хекман е зад волана, когато колата му непланирано се сблъсква с друг автомобил... Ролята му донася освен сериозна уплаха и Оскар.

9) Thelma & Louise (1991)

Не най-бързата сцена, но една от най-иконичните. Телма (Джина Дейвис) и Луиз (Сюзън Сарандън) карат своя Thunderbird от 1966 през пустинята, гонени от половината полиция на САЩ. Забравете за каскадьори - Ридли Скот е накарал Джина Дейвис да остане в колата при заснемането на известния финал пред Големия каньон.

8) Road warrior (1981).

Вторият от филмите за Лудия Макс. Бензинът е пред привършване в този постапокалиптичен екшън, но режисьорът не се свени да използва доста от него в последната четвърт на филма, представляваща една голяма гонитба между пънк пиратите и конвоя с гориво, охраняван от героя на Мел Гибсън.

7) The Matrix Reloaded (2003)

12-минутна сцена, развиваща се със скорост от над 150 км/ч в насрещното платно на магистралата. Сред главните герои са черен Cadillac Escalade EXT, мотоциклет Ducati 996 motorbike и син Firebird, модел 1967г.

6) Terminator 2:(1991)

Бетонното корито на реката в Лос Анджелис е било арена на много автомобилни гонитби, но автокоридата в Т2 е най-запомняща се. T-800 (Арнолд Шварценегерr) се опитва да се грижи за своенравния Джон Конър (Едуард Фърлонг), да кара мотор и да държи T-1000 на разумно разстояние с пушката си. Едновременно. Арнолд съумява да се справи, нали не очаквахте друго?

Към втора страница