Почти всички нови модели смартфони и дори някои мобилни джаджи се предлагат с възможност за безжично зареждане, но има доста добри причини да продължаваме да използваме кабелите с USB.

Освен че безжичният метод на зареждане все още далеч не е толкова бърз и ефективен, той може да причини преждевременно стареене на батерията, съобщават от Futurity.

Причината за това е в по-високата температура, която се създава в подложката за зареждане и в самия телефон.

Какво представлява безжичното зареждане

Какво представлява безжичното зареждане

Що е то Qi

Всяко повишение на температурата в батерията от 10 градуса по Целзий ускорява процесите в самата батерия двойно.

Снимка 433802

Източник: iStock

По-високата температура от своя страна води до образуване на неактивен слой около клетките, който с времето редуцира количеството енергия, което тя може да съхранява.

От тестовете на Futurity става ясно, че конвенционалните зарядни устройства също нагряват задния панел на смартфона, но рядко прекрачват границата от 27 градуса по Целзий.

Безжичните подложки могат да достигнат до температура от 35 градуса, а средната измерена температура между устройството и зарядното гравитира около 33 градуса по Целзий.

Снимка 433801

Източник: iStock

Нещата допълнително се утежняват от факта, че и подложката, и устройството, което зареждаме, започват да излъчват топлина.

Безжичното зареждане и защо все още не го използваме толкова

Безжичното зареждане и защо все още не го използваме толкова

Над 70% от хората с нови телефони още ползват кабели и USB

Като прибавим това, че за зареждане до 100% чрез безжично зарядно е нужно около три пъти повече време, отколкото с обикновено такова, ситуацията започва да изглежда още по-неприятна.