2019 г. постави основите на някои от основните тенденции, които ще движат огромния пазар на смартфоните през 2020 г. и отвъд.

На първо четене сред тях са появата на сгъваемите смартфони, въвеждането на 5G и наличието на множество камери, но това далеч не е всичко.

Без да пипаме

Тази година Samsung и Google ни показаха, че тъч екраните скоро ще се превърнат в само един от начините да боравим с телефона си.

Снимка 437616

Източник: lifestyle.bg

Управлението с жестове при Pixel 4 и "магическите" способности на S Pen при Galaxy Note 10 определено предизвикаха интерес сред потребителите. Затова и по всичко личи, че технологията за управление без докосване ще продължи да се развива.

Samsung Galaxy Note 10 и Galaxy Note 10+ – най-добрите телефони на Samsung до момента

Защо Galaxy Note 10 и Note 10+ са най-добрите телефони на Samsung

Всичко, което знаем за новите флагмани на Samsung

Повече камери отзад, по-малко отпред

Многото задни камери определено бяха една от основните тенденции при смартфоните през 2019 г., която едва ли ще си тръгне през 2020 г.

Ранни изображения на някои от предстоящите модели на Samsung и Huawei показват, че отново ще видим флагмани с големи камерни модули на гърбовете си, които ще разполагат с поне три или четири сензора.

Въртящият се модул при Samsung Galaxy A80 лиши екрана от прорези и дупки

Източник: Samsung

Въртящият се модул при Samsung Galaxy A80 лиши екрана от прорези и дупки

Това, което очакваме да се промени, е подходът на производителите спрямо селфи камерите.

Още тази година някои производители успяха да изчистят екраните си от тях, разчитайки на подвижни сензори и на други такива, вградени под екраните на устройствата си.

Huawei P40, Google и поредният флагман без достъп до екосистемата на Google

Huawei P40 идва през март, но проблемите продължават

Ще разполага ли с инсталиран Android 10

Логично е да предположим, че през 2020 г. селфи камерата ще се намести комфортно под екрана на още повече модели, оставяйки големи и изчистени дисплеи за потребителите.

Сгъваемите телефони ще са на мода

След като през 2019 г. видяхме най-различни прототипи и дори няколко завършени модели на сгъваеми смартфони, очакванията са, че през 2020 г. новата ниша в индустрията ще започне да расте с пълна пара.

Снимка 453003

Източник: Motorola

Да, Samsung Galaxy Fold и Huawei Mate X не успяха да разчупят статуквото с един замах, но има много причините да вярваме, че последователите им ще го направят.

Xiaomi Mi Mix Alpha - първият телефон, направен от екран

Xiaomi Mi Mix Alpha - невиждан смартфон, направен от… екран

Прототипът моментално печели симпатиите ни

При всички положения основният фокус за производителите ще е да предложат продукти, които са хем надеждни, хем достъпни - баланс, който за момента се отдава донякъде само на Motorola и техния възроден Razr.

Зарядното може да си остане у дома

Напоследък в мрежата циркулират доста слухове, които ни карат да вярваме, че през 2020 г. вече няма да ни се налага чинно да включваме смартфона си в зарядно всяка вечер.

Huawei, графеновите батерии, P40 Pro и кой ще е големият хит при смартфоните през 2020 г.

Това ли ще е големият хит при смартфоните през 2020 г.

Huawei може би ще изпревари Samsung в това направление

Huawei наскоро сподели в Twitter, че предстоящият P40 Pro ще разполага с графенова батерия, която ще е много по-издръжлива и надеждна от настоящите литиево-йонни варианти.

Добре известно е, че Samsung също разполага с такава технология, но засега не знаем дали компанията е успяла да я усъвършенства достатъчно за нуждите на масовия пазар.