Току-що Samsung представи Note 10 и Note 10+, които безспорно са най-мощните им и впечатляващи смартфони до момента.

Ние пък вече имахме честта да ги видим и пипнем още преди няколко дни на предварителното им представяне в Амстердам. Затова и съвсем откровено заявяваме, че те са едни от най-интересните и вълнуващи устройства, които сме виждали някога.

Дизайн

Той беше първото нещо в новите Galaxy Note модели, което грабна и не пусна окото ни до края на събитието - и малкият, и големият Note 10 са доста шикозни и различни от това, с което сме свикнали.

Note 10 е с 6.3-инчов Dynamic AMOLED екран, докато Note 10+ разполага с внушителен 6.8-инчов Dynamic AMOLED панел - най-големият екран в Galaxy Note линията до момента, който обаче се усещаше изненадващо добре, дори когато го държахме само с една ръка.

Снимка 437622

Източник: lifestyle.bg

Благодарение на Infinity Edge технологията, екраните изпълват почти изцяло лицата и на двете устройства, като в горната им част е поместена доста малка, но и доста мощна селфи камера с 10 мегапиксела.

Страничните рамки почти отсъстват, а горните и долните са незабележимо малки спрямо тези на миналогодишния Galaxy Note 9, благодарение на Infinity-O, създавайки усещане за наистина голям екран.

Малкият Note 10 е наличен в четири цвята - Aura Glow, Aura White, Aura Black и Aura Pink, докато при Note 10+ розовият вариант отсъства, но на негово място Samsung ни предлага Aura Blue вариант.

Снимка 437618

Източник: lifestyle.bg

Трудно е да опишем как изглежда Aura Glow Galaxy Note 10 на живо, защото цветовете му се преливат в зависимост от ъгъла, от който гледаме телефона. Както можем да видим на снимките, ефектът е наистина "уау", и всички бяхме доста впечатлени. Да, отпечатъците ни оставаха видими върху градиента, но пък и лесно падаха след потъркване в плат.

Bixby бутонът липсва, както и сензорът за пръстов отпечатък. Последният вече се намира под самия екран, a Bixby може да бъде извикван чрез бутона за включване/изключване, намиращ се под страничния бутон за регулиране на звука.

Магията на S Pen

Samsung Galaxy Note 10 и Note 10+ идват с подобрен S Pen, който е по-интегриран с функциите на телефона от всякога - нещо, което феновете на Note дълго чакаха и бе един от основните акценти на преживяването ни с него.

Снимка 437620

Източник: lifestyle.bg

Писалката е и с нова, по-издръжлива батерия, но по-впечатляващото е, че можем да я ползваме за цял куп практични неща.

S Pen е като дистанционно за камерата на Note 10 - позволява да сменяме режимите на снимане, да щракваме снимки, да приближаваме и отдалечаваме кадрите, без да докосваме телефона.

Снимка 437616

Източник: lifestyle.bg

S Pen разпознава движенията на ръцете ни и така от разстояние контролираме различни функции на Note 10. Отне ни време, за да свикнем, но след това не можехме да спрем.

С нея пишем и бележки на ръка, дори при изгасен екран, които след това бързо и акуратно се преобразуват в текст, независимо колко грозен и нечетлив е почеркът ни.

Камера

Galaxy Note 10 разполага с три вертикално подредени задни камери, а при Note 10+ имаме и четвърти Time-of-Flight сензор. Основният сетъп е съставен от 16-мегапикселова камера с ултра-широк 123-градусов ъгъл на заснемане, друга широкоъгълна камера от 12 мегапиксела и трети сензор за далечно снимане с 12 мегапиксела.

Снимка 437626

Източник: lifestyle.bg

Една от най-готините новости при тазгодишните Note модели е Zoom-in-Mic функцията, която позволява да фокусираме микрофоните при запис на видео върху обектите, които искаме, като по този начин се изолират страничните шумове. Въпреки шума в залата за тестване, успяхме да пробваме функцията и видяхме, че работи доста ефективно.

Live Focus функцията пък позволява бързо и акуратно да променяме фокуса, докато снимаме видео.

И двата телефона разполагат с подобрена видео стабилизация, която би трябвало да e по-ефективна дори от тази на Galaxy S10, обещават от Samsung.

Снимка 437628

Източник: lifestyle.bg

Ползвайки S Pen, можем да добавяме AR мотиви във видео кадри в реално време, които променят мащабите си в крак с дистанцията и ъгъла на заснемане. Така прекарахме едни 10-15 минути в рисуване на уши, мустаци и т.н. по лицата на колегите в залата за тестване.

Под капака

Въпреки че тестовите модели не бяха с най-новия софтуер, боравенето с тях се случваше изключително гладко и бързо.

Снимка 437619

Източник: lifestyle.bg

Но и Note 10, и Note 10+ са оборудвани със свръхбързи 7-нанометрови чипове, Wi-Fi 6 модем и поддържат 5G връзка в определени региони.

Малкият Note 10 разполага с 8GB RAM и 256GB памет, а големият Note 10+ печели от 12GB RAM и може да бъде закупен във вариант с 256GB или 512GB памет - повече, отколкото имат някои лаптопи.

Снимка 437621

Източник: lifestyle.bg

И при двата телефона липсва жак за слушалки, но това решение е позволило на компанията да уголеми батериите с около 100mAh. Така тази на Note 10 разполага с 3500mAh, a тази на по-големия модел - с цели 4300mAh.

Двата телефона могат споделят заряда си с други устройства по безжичен път посредством PowerShare. А още по-готиното е, че за да се заредят батериите им за цял ден ползване, са достатъчни само 30 минути.

Какво още

Трудно е да покрием всички аспекти на новите Note 10 телефони в една статия, просто защото има твърде много нови екстри и си тръгнахме от Амстердам с твърде много впечатления.

Снимка 437623

Източник: lifestyle.bg

Телефоните са с IP68 сертификация, разполагат с PowerShare, могат да бъдат свързвани към Windows или macOS компютри чрез Samsung DeX, предлагат лесно експортване на бележки в най-различни формати, батерията и процесорът автоматично регулират производителността си в зависимост от това какво правим с телефона, и още много, много други.

Снимка 437617

Източник: lifestyle.bg

Благодарение на PlayGalaxy Link пък можем да продължим да играем дадена игра на смартфона, когато станем от компютъра си.

С пускането на Note 10 и Note 10+ Samsung обяви и ново партньорство с Microsoft, което осигурява цялостна интеграция с офис пакета на Windows.

Предварителните заявки за телефоните стартират още днес, а доставките в Европа ще започнат на 23 август.