Пазарът на смартфоните изглежда се намира в перфектна буря, съставена от продължаваща инфлация, затруднено производство и недостиг на компоненти. 

TSMC, Samsung, Intel и кои електронни устройства ще поскъпнат най-много

Коя електроника поскъпва най-много през 2022 г.

Инфлация, нарушени вериги и война

Преди няколко дни стана ясно, че Samsung - най-големият производител на смартфони в света, възнамерява да свие производството си през 2022 г. с около 30 милиона бройки или 10% спрямо предходната година, пише TechCrunch. 

Корейският гигант преустанови и продажбите си в Русия, което допълнително ще повлияе на търсенето на новите модели на марката. 

Снимка 562911

Източник: Samsung

В интернет вече циркулират дори съмнения, че десетилетието на бурен растеж в продажбите на смартфони е на път да приключи и да бъде заместено от хоризонтални и низходящи графики. 

А индикаторите за това никак не са малко. Само преди дни научихме, че вторият най-голям производител на телефони в света Apple също ще ревизира първоначално обявените бройки на предстоящия iPhone 14. 

Снимка 558294

Източник: iStock

От Shinhan Investment Corp. пък съобщават, че общото производство на телефони ще е с до 35% по-ниско спрямо средното за периода януари-май.

iPhone 14, локдауните в Китай и кога да очакваме новите смартфони

Ще закъснее ли iPhone 14

Не всичко върви по план

Големият въпрос е дали индустрията ще се съвземе и ще достигне нивата на продажби от предходни години, или низходящата тенденция ще продължи и през идните години.