Вярваме, че въпросът "Кое прави дадена джаджа атрактивна?" е субективен - всеки ще му отговори по-различен начин, което е и напълно нормално.

Нашите вкусове изискват джаджата да прави това, което трябва да прави, и то добре; да е визуално атрактивна - защото никой не иска да разнася грозна електроника навсякъде; и трето, но не и по важност - да ни "отваря очите" за по-ефективно ежедневие, по-спорна работа, по-приятна почивка и да ни показва нови начини за справяне със стари проблеми.

В рамките на само няколкото дни, в които го държахме в ръцете си, Samsung Galaxy Tab S6 Lite покри всички наши критерии. 

Таблетът е красноречив аргумент, че опитът на Samsung в този сегмент е огромен и корейският гигант знае какво искат потребителите. Но Tab S6 Lite е и доказателство, че всеки може и трябва да ползва таблет през 2020 г. - просто защото преживяването наистина си заслужава.

Снимка 489915

Източник: lifestyle.bg

Функционалният дизайн е най-добрият дизайн

Ще започнем с това, че дизайнът на Tab S6 Lite не отговаря на очакванията ни за "Lite" модел. Алуминиевият корпус, матовият и стилен гръб, прецизно изрязаните решетки в горната и долната страна, и изключително тънките рамки около екрана са сигнал за премиум устройство, което се усеща комфортно в ръката и радва окото.

Размерите от 244.5 х 154.3 х 7 мм и теглото от 467 грама правят Tab S6 Lite невероятно удобен и мобилен. В нито един момент не го усетихме като тежест, която мъкнем по задължение, а дори напротив. Лекотата и способностите му ни караха да е винаги и навсякъде с нас - на път, на работа и къде ли още не.

Снимка 489921

Източник: lifestyle.bg

Така открихме също, че пропорциите от 5:3 са идеални за нуждите ни, когато говорим за таблет. Тялото е удобно за държане с една ръка, без да натоварва, а говорителите от двете страни (горната и долната) се превръщат в мини стерео система, когато таблетът е в хоризонтално положение.

Басът е по-слаб, отколкото го предпочитаме, но звукът е чист и достатъчно силен, за да не увеличаваме на макс, когато гледаме филм или клипче.

Разнообразието - решаващият елемент

Дълго време прекарахме именно в хоризонтално положение - на двора и в люлката, защото се загубихме в Netflix. На няколко пъти.

Очаквахме, че 10.4-инчовият LCD екран ще ни държи под сянката и няма да го видим в юлското слънце, но очевидно сбъркахме. На слънце при 70% подсветка екранът бе ярък, а образите - ясни, когато пробвахме да четем или да ровим в YouTube. Резолюцията от 2000х1200 пиксела също играе основна роля за доброто представяне на дисплея.

Снимка 489916

Източник: lifestyle.bg

Екранът обаче е най-забавен, когато доближим към него S Pen, който (за голямо щастие на всички) е включен в комплекта и се прилепя чрез магнит отстрани на Tab S6 Lite. Синергията между двете устройства е очевидна, а с писалката можем да правим наистина много неща.

Писането е истинско удоволствие, а грозният почерк рядко бе проблем за алгоритмите, които моментално преобразуват драсканиците ни в символи или букви. Дори българският ръкопис не му се опря. Screen Write функцията е особено удобна за работа или пък за постове в социалните мрежи, тъй като с нея пишем директно върху скрийншот. Със Smart Select пък можем да вадим текст от изображения, като само трябва да оградим текста.

Рисуването също се случва като на хартия - бяхме истински изненадани колко точен и сензитивен спрямо дисплея е върхът на писалката. А сензорите за натиск работят отлично.

Снимка 489920

Източник: lifestyle.bg

Чрез бутона на S Pen можем да извикваме бързо меню, което дава пряк достъп до множество функции, обвързани с писалката. Именно S Pen бе джаджата, която ползвахме най-много при работа, и всичко ни се получаваше като на игра.

Важно е да отбележим, че таблетът има и две камери - 8-мегапикселова задна и 5-мегапикселова селфи камера. Сетъпът е базов, но е напълно достатъчен за видео разговори, като можем и да снимаме с HD качество при 30FPS.

Колко пък да е Lite...

Lite профилът на Galaxy Tab S6 Lite ни навежда на мисълта, че не можем да очакваме същата производителност, която предлага регулярният Tab S6 например. "Под капака" имаме 4GB RAM и Exynos 9611, които не сме пробвали с най-тежките игри и програми, но пък се държат перфектно за това, за което е предназначен Tab S6 Lite. Можем спокойно да отваряме няколко приложения едновременно, както и да зареждаме по много табове в Google Chrome, без да забелязваме забавяне в производителността.

Снимка 489922

Източник: lifestyle.bg

Батерията е напълно безкомпромисна със своите 7040mAh и е една от любимите ни характеристики на таблета. В ръцете ни издържа няколко дни, без да го зареждаме, като заедно прекарвахме по няколко часа на ден. С това Galaxy Tab S6 Lite надминава другите конкуренти в бранша - и то с доста! Независимо дали пътуваме, работим или почиваме, батерията със сигурност впечатлява.

Финални щрихи

Отсъствието на Samsung DeX ни говори, че Tab S6 Lite е предназначен да изпълнява ролята на традиционен таблет, а не толкова на компютър. Все пак имаме опция за мишка, но смятаме, че S Pen е напълно достатъчен допълнителен инструмент за профила на устройството.

Снимка 489923

Източник: lifestyle.bg

Android 10 все още се усеща странно на таблет, но Tab S6 Lite прави голям напредък в това направление. Някои приложения не са напълно оптимизирани, но те са по-скоро изключение, отколкото норма.

Освен да гледаме YouTube и да скролваме във Facebook, Tab S6 Lite е страхотен и за работа, и за забавление, особено когато го комбинираме с още джаджи от екосистемата на Samsung Galaxy. Свързването между таблета и Galaxy Buds+ например се случва мигновено, а с Auto Hotspot едва ли ще останем без интернет, стига да имаме и някой Galaxy смартфон с Android 10.

Снимка 489924

Източник: lifestyle.bg

При всички положения Galaxy Tab S6 Lite надмина очакванията ни, особено като вземем предвид, че можем да намерим модел с 64GB памет за по-малко от 800 лева.

Определено и концепцията ни за "Lite" продукт не е същата след тези няколко дни, прекарани с него. Без никакво съмнение ще заключим, че това е един страхотен таблет. И макар корпусът му да не е лепкав, Tab S6 Lite залепна за ежедневието ни както малко други джаджи.