В началото на годината направихме кратък обзор на цените на смартфоните от последните няколко години и установихме, че сега не е моментът да сменим стария си апарат с нов. 

Смартфоните, цените им и защо да забавим покупката на нов

Защо сега не е моментът за нов телефон

Тези факти ще ни разубедят да купуваме

Наскоро Bloomberg публикува графика, която съвсем нагледно показва как само в рамките на година-две цените на смартфоните започнаха да растат и да достигат неразумни висини, от които едва ли ще се върнат в скоро време. 

Снимка 417060

Източник: Bloomberg

Тенденцията на растящите цени на новите телефони е придружена от още едно явление, за което говорим доста по-рядко, а именно чупливостта на новите модели и цените на ремонтите им.

2017 г. е годината, в която цените осезаемо започнаха да растат. Успоредно с това големите производители загърбиха пластмасовите и металните корпуси, заменяйки ги със стъклени с претекста, че стъклото е нужно за осъществяването на безжично зареждане.

Така ремонтът на стъкления гръб на iPhone XS вече струва 549 долара, докато гърбът на iPhone 7 може да бъде подменен срещу 320 долара.

Снимка 417062

Източник: iStock

Нов екран за iPhone 7 струва около 149 долара, докато счупеният екран на iPhone XS би ни коствал цели 279 долара.

Ситуацията е подобна и при Samsung, но цените при корейския гигант са доста по-ниски. Нов екран на Galaxy S10 би ни струвал 229 долара, а задният панел може да бъде сменен за 99 долара. 

Това, което ни озадачава най-много, е, че масовият потребител все още е склонен да даде над 200 долара за нов екран, докато за толкова пари може да бъде закупен чисто нов смартфон на някои от по-непопулярните производители.