Новите Samsung Galaxy S10 и S10+ смартфони притежават ултразвуков сензор за пръстов отпечатък под екраните си, които, според Samsung, са едни от най-надеждните методи за защита на мобилни устройства.

Защо Galaxy S10 идва с протектор за екрана

Защо Galaxy S10 идва с протектор за екрана

Samsung добавя подобна екстра за първи път

Освен чрез сензора, телефоните могат да бъдат отключени и чрез лицево разпознаване, което използва подобна на Face ID технология. Думата "подобна" е важна, защото Face ID на Apple използва 3D камера за сканиране в дълбочина, докато телефоните на Samsung разчитат на разпознаването на двуизмерни изображения.

И това е доста голям проблем. 

Ремонтите на Samsung Galaxy S10 ще са скъпи и трудни

Ремонтите на Samsung Galaxy S10 ще са скъпи и трудни

Проблемът е под екрана

Според данни и тестове от потребители, Galaxy S10 и S10+ могат да бъдат лесно отключени от всеки, който разполага с наша снимка, видео или поне малко прилича на нас.

Истината е, че Samsung открито предупреждава за подобни опасности. Според компанията, лицевото разпознаване на новите модели е просто услуга, предназначена за допълнително удобство и по-бързо боравене с телефона, но не и адекватна защита на личните ни данни. 

Ако действително искаме да ограничим достъпа до новия си Galaxy S10, ще трябва да изключим лицевото разпознаване и да разчитаме само на ултразвуковия сензор.