Ако сме решили да закупим смартфон втора ръка, диагностицирането на апарата може да ни спести доста главоболия и разходи, тъй като продавачите често не споделят за някои проблеми, които можем да установим само след няколко дни ползване.

Диагностиката е и добър метод да разберем защо телефонът ни напоследък премигва, бързо губи заряда си или не успява да отвори някои приложения.

Наскоро колегите от Lifehacker ни "светнаха" за няколко лесни трика за установяване на здравето на смартфон, независимо дали става въпрос за Android или iPhone.

Android

Снимка 418440

Източник: iStock

Повечето популярни телефони с Android разполагат с вградена система за диагностициране.

За да отворим скритото меню за тестване, в панела за набиране на номера трябва да въведем *#0*#. Не е нужно да натискаме зелената слушалка, защото менюто само ще се отвори след като въведем символите.

Ако телефонът ни поддържа командата, след въвеждането на кода ще видим цял списък с възможности за тестване на камерата, тъч сензорите, екрана, говорителите и други.

Ако телефонът ни не реагира на командата, можем да пробваме с друг код - *#*#4636#*#*.

Този код отвежда към друго меню, което предлага по-малко информация за различните части на телефона, но все пак помага да придобием някаква представа за възможностите на устройството. 

iPhone

Снимка 415738

Източник: iStock

Телефоните на Apple не разполагат с вградена система за диагностициране, но за тази цел можем да използваме приложението TestM, което е безплатно.

Приложението е достъпно и за Android, така че може да го използваме като алтернатива, ако телефонът ни не реагира след въвеждане на кодовете, които обсъдихме по-горе.