Телемедицината и диагностиката посредством технологии навлизат все по-дълбоко в сферата на здравеопазването, а изкуственият интелект сериозно ускорява този процес.

Фотографът Ивайло Петров: "Изкуственият интелект е нещо, с което никой човек не може да се конкурира"

Фотографът Ивайло Петров: "Изкуственият интелект е нещо, с което никой човек не може да се конкурира"

Светът ни се трансформира с невероятни темпове, а къде остава истинското изкуство

Според проучване, публикувано в JAMA Network Open този месец, изследователи са направили снимки на ретината на децата и са ги анализирали с помощта на специално разработен изкуствен интелект за диагностициране на аутизъм.

За да тестват алгоритъма, изследователите са събрали 958 деца на средна възраст от 7.8 години, а след това са заснели ретините на децата в общо 1890 изображения, които след това са предали към изкуствения интелект.

Снимка 647004

Източник: iStock

Проучването показва, че половината от участниците вече са били диагностицирани с разстройство от аутистичния спектър (ADS) и че половината са съвпадащи по възраст и пол контролни участници.

Анализът разчита на нов метод, измислен от учениет, който им позволява да получат достъп до информация за мозъка, като гледат задната част на окото, където ретината и оптичният нерв се свързват с оптичния диск.

Този метод е позволил на учените да разработят неинвазивно средство за бързо диагностициране на сътресения чрез излъчване на безопасни за очите лазери върху ретината.

Снимка 647006

Източник: iStock

По време на тази тестова фаза на изследването алгоритъмът за изкуствен интелект е успял да диагностицира участници с детски аутизъм със 100-процентова точност.

В този случай изследователите са ограничили теста до деца и юноши на възраст между четири и 18 години, но смятат, че тестът е подходящ и за по-малки деца.

Констатациите подкрепят използването на AI технологията като обективен инструмент за ранна диагностика на аутизъм, особено когато достъпът до специализиран детски психиатър е ограничен.

Снимка 647005

Източник: iStock

Science Alert съобщава, че около един от 36 души се смята за аутист, въз основа на данните, събрани сред осемгодишните.

Бил Гейтс за изкуствения интелект и бъдещето на човешкия труд - ще работим ли по три дни в седмицата

Прогнозата на Бил Гейтс - колкото радостна, толкова и притеснителна

Как ще се промени животът ни

Следователно поставянето на тази диагноза възможно най-рано може да направи огромна разлика в това младите хора да разберат себе си и да си проправят път през света.