От известно време насам камерите във водещите смартфони отправят силно предизвикателство към обемистите DSLR апарати, като с всяка изминала година преднината на последните избледнява.

Наскоро влогърът Мати Хапоха, който има близо 800 000 абоната в YouTube, реши да съпостави тазгодишният флагман на Apple с Canon 1DX Mark II, струващ 7500 долара, за да установи дали мобилните телефони вече изпреварват традиционните апарати.

Във видеото си Мати показва общо пет различни кадъра, направени с двете устройства, и ни предизвиква да познаем с кое от тях е направена всяка от снимките.

Снимка 449956

Източник: YouTube / Matti Haapoja

Всички изображения изглеждат изключително добре, а разликите могат да бъдат открити само от тренирано око и след продължително вглеждане и сравняване.

На пръв поглед обаче снимките и от двете камери изглеждат забележително еднакви, което е сериозно признание за камерата на iPhone 11 Pro. Въпреки че телефонът не разполага с големите и мощни лещи на DSLR-a, софтуерът в него компенсира тази разлика по брилянтен начин.

Разликите действително са минимални, но е факт, че при по-задълбочено изследване на кадрите забелязваме преднината на апарата на Canon. Размазаният фон при iPhone 11 Pro изглежда някак изкуствен, докато при кадрите от 1DX Mark II загубата на фокус е доста по-реалистична.

Краищата на обекта на преден план при iPhone са размазани на места и се сливат с фона, докато при DSLR-a те са остри и се открояват ясно от разфокусирания бекграунд.

Consumer Reports, iPhone 11 Pro Max и най-добрите смартфони на пазара в момента

Това са най-добрите смартфони на пазара в момента

Между кого е борбата за челните места

Това обаче са пренебрежими детайли, които лесно можем да пренебрегнем, ако вземем разликата в цените на двете джаджи, особено що се отнася до любителската фотография.