След като тази година Huawei за кратко успя да грабне короната на най-големия производител на смартфони в света, според някой китайският гигант тотално ще изпадне от челната тройка догодина.

Huawei и как компанията задмина Apple и Samsung по продажби на смартфони

Huawei грабна короната при смартфоните

Немислимото се случи

Доклад на DigiTimes предвижда, че компанията ще изпадне до седмото място, с което ще отстъпи втората позиция на Apple, а на трето място ще се нареди друга китайска компания - Oppo.

През последните години Oppo успя да направи големи стъпки и да се изкачи до почти 10-процентов дял от световния пазар на смартфони, но за момента марката е позната най-вече в Азия.

Снимка 499627

Източник: iStock

В същото време Nikkei Asian Review предвижда, че Huawei ще продаде едва 50 милиона устройства догодина, ако рестрикциите върху търговията на компанията не бъдат вдигнати.

Припомняме, че само за втората четвърт на 2020 г. Huawei продаде 56 милиона устройства, което кара настоящата прогноза да изглежда още по-негативна.

На фона на спада на Huawei, от DigiTimes смятат, че глобалният пазар за смартфони всъщност ще бележи подем през 2021 г., благодарение на навлизането на 5G устройствата.

Huawei и как компанията планира да завладее европейския пазар

Huawei отваря 50 магазина в Европа

Нова посока за компанията

Всичко това е благоприятна почва за задържането на Samsung като безспорен лидер при смартфоните, тъй като Apple едва ли ще преодолее разликата от около 6% в пазарния си дял спрямо корейския производител в рамките на само година.