След като ключови държави в западния свят започнаха да обръщат гръб на Huawei, ситуацията за китайския телекомуникационен лидер изглеждаше доста несигурна.

Основни партньорства на компанията от Шенжен бяха блокирани, а Huawei бе принуден да намира компоненти и софтуер от нови места.

Въпреки трудностите и несполуките, обещанието на СЕО-то Рен Женгфей Huawei да грабне лидерската корона в сегмента на смартфоните се сбъдна и то по-рано от предвидено.

По данни на агенцията Canalys китайската компания е задминала и Apple, и Samsung през втората четвърт на 2020 г. Това е първото отстъпване на Samsung от челната позиция от девет години насам.

Снимка 490151

Източник: iStock

От април до юни Huawei e продал 55.8 милиона устройства, което е с 5% по-малко от миналогодишните статистики.

Лидерът в бранша Samsung е изгубил 30% от миналогодишните си продажби и е пласирал едва 53.7 милиона смартфони.

Huawei, 5G и защо Великобритания също загърби китайската марка

Кралството също загърбва Huawei

5G антените на Huawei ще са рядкост

Тайната зад успеха на Huawei всъщност изобщо не е тайна и се коренни във факта, че Huawei постигна страхотни резултати в Китай. Това е един от най-големите пазари за смартфони в света, в който Apple и Samsung далеч не се представят толкова добре през последните две години.

70% от всички продажби на Huawei са осъществени именно в Китай, където Apple също бележи напредък, благодарение на новия iPhone SE. 

Възможно е обаче първото място при продажби на смартфони отново да се върне в Samsung, тъй като според някои успехът на Huawei е подкрепен от развитието на COVID пандемията.

Google, Huawei, AppSearch и как китайската компания позволи свалянето на приложения на Google

Huawei отвори врата за сваляне на Google приложения

Има ли желание, начин винаги се намира

Дали е така, ще разберем след около два месеца, когато всички ще искат да видят как китайският гигант се е представил и през летните месеци на третата четвърт на 2020 г.