Тази седмица Huawei представи официално новата си операционна система HarmonyOS, която е съвместима не само със смартфоните на компанията, но и с цял куп мобилни джаджи.

Въпреки че по време на представянето видяхме за първи път смартфона P50 Pro, който се очаква да е първият с фабрично инсталирана HarmonyOS, от Huawei обявиха, че все още нямат дата за излизането на модела. 

За сметка на това обаче компанията зарадва милионите си потреби по света с новината, че съвсем скоро феновете на марката ще могат да свалят и инсталират новата операционна система на старите си Huawei телефони. 

Снимка 533378

Източник: Huawei

В списъка на съвместими телефони влизат около 100 модела, като първи до HarmonyOS ще могат да се докоснат собствениците на сериите Mate 40, P40, Маte 30 и MatePad Pro.

Сгъваемият Mate X2 също е измежду моделите, които ще имат достъп до HarmonyOS още в следващите седмици. 

До края на лятото се очаква ъпдейтът да достигне и до Mate 20, Nova 6, 7 и 8, както и до MatePad 10. 

Снимка 533379

Източник: Huawei

Серията Р30 ще получи възможност за инсталация на HarmonyOS в края на годината, а през 2022 г. операционната система ще е налична и за по-стари модели като P10, P20, Mate 9 и Mate 10. 

Така собствениците на тези модели, които към момента работят с Android, ще имат възможност да тестват и да ползват свободно новата система. 

Huawei P50 Pro, HarmonyOS и първи впечатления от новия флагман

Най-големият сензор на камера в телефон на пазара

Huawei P50 Pro е вече факт

Важно е обаче да споменем, че тези планове засягат конкретно китайските потребители и засега не е напълно ясно дали споменатите срокове ще “огреят” и остатъка от света.