Загубата на достъп до приложенията на Google определено бе огромен удар за Huawei, който обаче не попречи на компанията да продължи да расте през изминалата година.

Huawei, Samsung и как китайската компания успя да продаде най-много 5G смартфони

С какво Huawei изпревари Samsung през 2019 г.

Какво ли ще стане през 2020 г.

Наложените от САЩ забрани обаче продължават да тежат над компанията, което означава, че Huawei ще трябва да създаде собствени алтернативи на приложения като Gmail, Google Maps, YouTube и Play Store.

Услугата за навигация на Google е може би една от най-важните за потребителите, но преди няколко дни стана ясно, че Huawei е на път да замести Google Maps със собствен софтуер.

По данни на Reuters Huawei и холандската компания TomTom са сключили сделка, която ще осигури достъп на китайският телекомуникационен гигант до огромния набор от карти и информация, с които разполага TomTom.

Снимка 463261

Източник: iStock

Благодарение на достъпа до мащабната база данни, Huawei ще може да сглоби собствена алтернатива на Google Maps и не само.

Преди време TomTom бе основен партньор на Apple за създаването и поддръжката на Apple Maps, но през годините основният бизнес на холандската компания се въртеше около продажбата на физически джаджи за навигация.

През последните две години TomTom изостави този модел и се фокусира върху приходи от продажби на софтуерни услуги, какъвто е случаят с Huawei.

Huawei, Google, Android и готова ли е китайската компания да загърби екосистемата на Google

Huawei е почти готов да загърби Google

Потребителите няма да забележат разликата

Създаването на собствено приложение за навигация би изиграло важна роля при пласирането на тазгодишните продукти на Huawei, а според мнозина компанията ще успее да покаже и собствен заместител на Android в смартфоните си.