2019 г. бе една от най-предизвикателните в историята на Huawei, след като продажбите на компанията в западните пазари понесоха сериозен удар при налагането на търговски рестрикции от страна на САЩ.

Huawei, Google, Android и готова ли е китайската компания да загърби екосистемата на Google

Huawei е почти готов да загърби Google

Потребителите няма да забележат разликата

През цялата година обаче компанията продължи да бележи рекордни продажби и да се бори със Samsung за титлата на най-голям производител на смартфони.

В това направление короната продължава да е в Samsung, но преди няколко дни научихме, че Huawei е изпреварил конкурента си в продажбите на 5G смартфони.

В първите дни на годината Samsung съобщи, че през 2019 г. са продадени 6.7 милиона 5G смартфона с логото на компанията и се самопровъзгласи за най-големия производител на 5G телефони.

Сгъваемият Huawei Mate X бе един от първите модели с 5G съвместимост

Източник: GettyImages

Сгъваемият Huawei Mate X бе един от първите модели с 5G съвместимост

Само преди няколко дни обаче Huawei публикува собствените си статистики в тази ниша, които разкриват, че компанията е продала 6.9 милиона устройства с 5G.

Като допълнение към това постижение, са успели да повишат продажбите на водещите си  модели - Mate и P, с над 50% спрямо предходната година, а общият брой на продадени телефони възлиза на 240 милиона.

Samsung, Huawei, Apple, Xiaomi и каква е равносметката за водещите марки смартфони през 2019 г.

Равносметката за водещите марки смартфони през 2019 г.

Кой печели и кой губи

От Huawei предвиждат, че 2020 г. ще е още по-успешна, въпреки продължаващата патова ситуация с Google, като прогнозата е, че тази година китайската компания ще успее да увеличи приходите си с поне 18%, пише Android Central.