През 2018 г. американското правителство поде офанзива срещу Huawei заради съмнения, че компанията има близки връзки с китайското правителство и подслушва жителите на САЩ. 

Huawei и как може компанията отново да е лидер в продажбите на смартфони

Как Huawei ще си върне първото място при смартфоните

Компанията обмисля варианти

Това доведе до налагане на сериозни санкции върху търговията на Huawei и попречи на компанията да се задържи като най-голям производител на смартфони в света. 

През последната година шумът около сагата намаля, но наскоро CNN публикува детайли за нечувани до момента разкрития на ФБР по отношение на способностите на Huawei. 

Снимка 581891

Източник: iStock

CNN цитира няколко анонимни източника, запознати от близо с разследването, които твърдят, че телекомуникационното оборудване на компанията може да подслушва не само телефони, но и строго секретни военни комуникации. 

Чрез инсталираните си в провинцията на САЩ технологии Huawei дори е могла да командва и контролира ядрения арсенал на страната. 

Не е потвърдено обаче дали компанията действително е упражнявала възможностите си, пише CNN. 

Снимка 581892

Източник: iStock

Ако все пак това се е случило, действията са се развивали по време на двете администрации на Барак Обама, става ясно от доклада. 

След налагането на санкциите срещу Huawei, администрацията на Доналд Тръмп нареди телекомуникационното оборудване на компанията да бъде изцяло премахнато от инфраструктурата на САЩ. 

Huawei и изтеклите данни, уличаващи компанията в действия срещу правата на човека

Изтекли данни: Huawei е помагала за проекти срещу правата на човека в Китай

Истината излезе наяве

Този процес все още е в ход, а през миналата година под управлението на Джо Байдън започна ново разследване срещу практиките на компанията.