Вчера гигантът Google oбяви, че новите Android смартфони в Турция ще бъдат лишени от екосистемата от приложения на компанията, също както Huawei.

Решението идва в отговор на диспута между компанията и турските държавни органи, ангажирани със запазването на конкуренцията на пазара.

През 2017 г. руската технологична компания Yandex заведе жалба срещу Google в Турция, в която пледира, че невъзможността за променяне на търсачката в Android афектира негативно конкуренцията в индустрията.

Под напора на жалбата от Google направиха определени промени в договорите си с партньорите си, но така и не изпълниха желанията на турските власти.

Huawei, Samsung, Apple, Strategy Analytics и може ли китайската компания да задмине Samsung през 2020 г.

Ще успее ли Huawei да измести Samsung през 2020 г.

Какво ли щеше да стане без забраните на САЩ

В следствие на това Турция наложи глоба от 0.05% от ежедневните приходи на Google, а през 2018 г. технологичната компания получи "сметката" от глобата на стойност 17.4 милиона долара.

Така спорът продължава и до днес, като решението на Google е просто изцяло да лиши потребителите в Турция от екосистемата си.

САЩ, Google, Huawei и ще бъдат ли вдигнати санкциите над компанията

Светлина в тунела за Huawei

САЩ обмисля да олекоти санкциите си

От компанията твърдят, че работят с държавните органи по разрешаването на проблема, но и твърдо отстояват позицията си, че няма да доставят ъпдейти и приложения за новите Android модели, които излизат на пазара.