Докато светът се вълнува за новите Galaxy Buds и следващите AirPods, над 250 експерти от ООН и Световната здравна организация са подписали петиция, в която се съобщава, че безжичните слушалки са доста опасни за здравето.

Според тях, продължителното ползване на слушалки, които използват Bluetooth за комуникация с мобилни устройства, може да причини рак, неврологични разстройства и вреда на човешкото ДНК. 

Причината за тези нежелателни явления са специфичните електромагнитни радиовълни, на които разчита Bluetooth технологията. Това, разбира се, не е ново откритие за науката, но до момента се е смятало, че вълните при Bluetooth не са с такъв интензитет, че да предизвикат нежелани странични ефекти за здравето на човек.

Петицията изисква от СЗО да промени изискванията спрямо подобни джаджи и да създаде нови правила за производителите на безжични слушалки. 

Това едва ли означава, че подобни на AirPods продукти ще изчезнат от пазара, но предполагаме, че компаниите от ранга на Apple и Samsung ще трябва или да променят технологиите си, или доста аргументирано да защитят позициите си.

Apple готви нови AirPods с биометрични сензори и нови екстри

Apple готви нови AirPods с биометрични сензори и нови екстри

Може да ги видим още догодина