Предлагането на продукти чрез абонамент изглежда ще е един от актуалните бизнес модели занапред, а марки от ранга на BMW и Volvo например вече позволяват да караме някои техни коли чрез месечен абонамент. 

Колко милиарда спести Apple, след като премахна зарядното и слушалките от кутията на iPhone

Колко милиарда “спести” Apple от премахването на зарядното и слушалките

Ние плащаме всичко

От известно време подобна схема за своите физически продукти готви и Apple. Наскоро Bloomberg потвърди, че може би още през 2023 г. ще можем да имаме лаптоп или iPhone срещу фиксирана месечна такса. 

Тук не става дума за лизинг, а за абонаментен план, какъвто например предлагат платформи като Netflix. 

Снимка 568033

Източник: iStock

В този контекст, потребителят няма да притежава устройствата, за които се е абонирал, а просто ще ги ползва за периода на абонамента. 

Това означава, че месечната абонаментна такса за iPhone например би трябвало да е по-ниска, отколкото месечната вноска, която плащаме в момента, ако вземем устройството с 12 или 24-месечен лизинг. 

Възможно е също така абонаментът за устройства по някакъв начин да стане част или да е обвързан с Apple One и програмата Apple Care. 

Снимка 556187

Източник: iStock

Самото заявяване на устройства пък най-вероятно ще се случва чрез Apple ID и iCloud.

Един от най-важните аспекти на абонаментния план е, че Apple ексклузивно ще може да го управлява и продава без намесата на телекоми и доставчици на цифрови услуги, както се случва в момента. 

iPhone 14, 14 Max и какви са плановете на Apple за следващите смартфони

Защо iPhone 14 няма да е това, което очакваме

Идва iPhone 14 Max

Очакванията са, че Аpple ще представи абонаментната си схема още в края на настоящата година или през 2023 г., като предполагаме, че това е горе-долу и периодът, в който можем да очакваме тя да стартира в западните пазари.