Тази година Samsung отбелязва десетата годишнина на серията си Galaxy S със смартфоните Galaxy S10, които за пореден път показаха, че иновациите, качеството и стилът са приоритет за компанията.

През последните 10 години корейският гигант се доказа като световен лидер в производството на смартфони, но пътят до престижната титла не е нито кратък, нито лесен, въпреки лекотата, с която компанията задаваше стандартите за цялата индустрия година след година.

Краят на 90-те години и началото на новия век бяха своеобразна заявка към бъдещата доминация на Samsung. Тогава за първи път видяхме часовник-телефон в лицето на SPH-WP10, видяхме и първия телефон с невероятна 10-мегапикселова камера, който помним с името B600, както и първия телефон с LCD екран с истински цветове, по който всички полудяхме през 2002 г.

Първата стъпка на Samsung към смартчасовниците бе революционна

Източник: Samsung

Първата стъпка на Samsung към смартчасовниците бе революционна

Ето и някои от по-значимите иновации на Samsung, които действително ни накараха да се чувстваме като в нов век. През последните 10 години те създадоха и основата, върху която днес компанията създава шедьоври като Galaxy S10 и Galaxy Watch Active.

Раждането на нова галактика

Появата на първия Galaxy S телефон през 2010 г. бе предшествана от събитие, което предопредели развитието на мобилните технологии - установяването на партньорство с Google с цел развитието на Android платформата.

Новите Galaxy S10 телефони идват с инсталиран One UI - най-добрият интерфейс на Samsung до момента

Източник: Samsung

Новите Galaxy S10 телефони идват с инсталиран One UI - най-добрият интерфейс на Samsung до момента

През годините Samsung добавяше собствената си визия към различните версии на операционната система, като днес разполагаме с усъвършенствания и функционален One UI, инсталиран и на новите Galaxy S10 устройства. Интерфейсът безспорно е най-добрият до момента и осигурява комфорт и удобство при боравене с телефона, недостъпни за собствениците на мобилни апарати на други марки.

Първият голям, голям телефон

Екраните на Galaxy S10 са една от най-впечатляващите страни на тазгодишните флагмани - огромни и кристално ярки. Модата на големите екрани всъщност е дело именно на Samsung.

Екранът на "големия" Galaxy Note бе едва 5.3 инча

Източник: YouTube / mobilegeeks.de

Екранът на "големия" Galaxy Note бе едва 5.3 инча

През 2011 г. компанията прояви смелост и пусна първия Galaxy Note с 5.3-инчов дисплей, който бе посрещнат скептично и заради големия си за това време размер бе сравняван с таблет.

Екранът на най-малкия от трите основни модела Galaxy S10e сега е с 0.5 инча по-голям от този на първия Note, но разликата е, че днес никой гледа резервирано, а само кима одобрително.

Овалните форми влизат в играта

Малцина помнят Galaxy Round - първият смартфон с огънат екран, който се появи през 2013 г. и показа на света, че телефоните скоро ще започнат да стават обли и овални в дизайна си. Разбира се, тогава отново всички подходиха недоверчиво, но Samsung не се отказа от тенденцията, която по-късно еволюира в нещо много повече.

Round бе предвестник за това, че гъвкавият OLED екран на Samsung е достатъчно добър, за да бъде превърнат в екстра за масовия пазар.

Това се случи още през следващата година, когато се появи първият Edge екран в Galaxy Note Edge, а през 2015 г. видяхме и страхотните Galaxy S6 и S6 Edge. Както всички знаем, тенденцията днес е толкова добре позната, че "Edge" дори липсва от имената на новите телефони, какъвто е случая и при S10 линията.

Всички искат най-добрата камера

През 2016 г. Samsung се изстреля далеч пред конкурентите, след като успя да оборудва тогавашните Galaxy S7 и S7 Edge с Dual Pixel сензор за снимане - екстра, достъпна по това време само за собствениците на DSLR апарати. Технологията позволява много бърз и акуратен фокус при снимане, при който се използват 100% от пикселите на камерата, а не 5%, както бе случая при повечето смартфони тогава.

Камерите на новите Galaxy S10 телефони са по-добри от всякога

Източник: Samsung

Камерите на новите Galaxy S10 телефони са по-добри от всякога

Автоматичният Dual Pixel фокус е една от най-атрактивните страни на новите S10 телефони, която позволява ултра бързи и детайлни селфита, независимо кой от трите S10 модела притежаваме.

Телефонът не трябва да е само телефон

През 2017 г. Samsung представи DeX платформата, чрез която превръщаме смартфона си в настолен компютър и още доста неща посредством специален адаптер. Чрез DeX можем да използваме телефона като втори екран или като контролен дисплей, както и да включим към него мишка и клавиатура. DeX е достъпен за Galaxy S10 и модели, не по-стари от Galaxy S8.

Раждането на Bixby

Bixby - виртуалният асистент на Samsung, бе "роден" през същата година, а през 2019 г., редом с излизането на тазгодишните флагмани, Bixby получи голям ъпгрейд в лицето на Routines. Услугата позволява на собствениците на Galaxy S10 да програмират виртуалния асистент по най-различни начини, а самият той може да заучава навиците им и сам да се включва в икономичен режим, когато си легнат вечер например.

Samsung направи телефоните "безкрайно секси"

През 2017 г. Samsung убеди света, че телефоните могат да имат "безкрайни" екрани с минимални рамки и представи Infinity Display заедно с тогавашните Galaxy S8 и S8+. Това бе поредното изключително смело решение, което се превърна в глобална тенденция и предизвиква конкурентите на корейската марка до ден днешен.

Infinity Display направи Galaxy S8 и S8+ различни и разпознаваеми

Източник: Samsung

Infinity Display направи Galaxy S8 и S8+ различни и разпознаваеми

Infinity екранът еволюира в Infinity-O, което позволи на Samsung да създаде страхотните дисплеи на S10 серията, при които селфи камерата е вградена в малка, лазерно-изрязан прорез в лицето на телефона. Тази технология осигурява максимално пространство за работа и лишава собствениците на S10 от досадния модул в горната част на екрана, който много от големите производители все още ползват.

Най-добрата камера става още по-добра

Samsung Galaxy S9 и S9+ излязоха през март миналата година и отново подчертаха превъзходството на Samsung в създаването на уникални камери. Телефоните донесоха Dual Aperture технологията, която пресъздава поведението на човешкото око. Сензорите автоматично регулират апертурата си в зависимост от ситуацията, което позволява ярки, реалистични и детайлни снимки в много светла или много тъмна среда.

Samsung владее 5G

Корейският гигант е безспорен водач в развитието на 5G технологии и е компанията с най-много патенти в областта. Samsung е и първата компания, чието 5G оборудване получи одобрението на Федералната комисия по комуникации в САЩ.

Galaxy S10 5G е с невероятен 6.7-инчов екран

Източник: Samsung

Galaxy S10 5G е с невероятен 6.7-инчов екран

Galaxy S10 5G пък е първият телефон на пазара, който поддържа ултра бързата интернет честота, отправяйки ясна заявка за доминация и в това направление.

Galaxy S10 е истински юбилеен шедьовър

Както очаквахме, Samsung създаде истински мощни и красиви юбилейни флагмани, които предлагат уникални възможности. Galaxy S10+ е първият смартфон на пазара, който може да закупим във вариант с 1TB памет и 12GB RAM. Това, само по себе си, е невероятно постижение, имайки предвид, че само най-мощните компютри разполагаха с подобен капацитет преди 10 години.

Galaxy S10 серията е мечта за всеки фен на Android и не само

Източник: Samsung

Galaxy S10 серията е мечта за всеки фен на Android и не само

S10 и S10+ са и първите модели с вграден в екрана ултразвуков сензор за идентифициране. Тройните задни камери, възможността за зареждане на джаджи като Galaxy Watch Active директно от гърба на телефоните, искрящите Dynamic AMOLED екрани и мощните чипове с до 12GB RAM правят Galaxy S10 серията истински атрактивна за всеки фен на Android.