През лятото някои обичат да работят на вилата, други се отправят в туристически походи, но като че ли най-много са хората, които обичат да пътуват със семейството си с кола. Затова през лятото натоварването на гърба при шофьорите значително нараства и ако не се вземат мерки в най-неподходящия момент могат да се появят неприятни усещания и болки .

Какви правила трябва да спазваме, за да не нарушим летния си отдих заради проблем с гърба?

Ако ви предстои пътуване рано сутрин, преди да седнете зад волана, направете няколко обиколки на колата си (за 2-3 минути), изчистете си стъклата, отворете и затворете капака на багажника. По този начин не само ще се събудите и ще си направите "автогимнастика", но и ще проверите готовността на автомобила за предстоящото пътуване.

- Мускулите на шията и гърба се напрягат заради позата "банан", когато водачът седи наведен над волана и с опънати крака към педалите. При тази поза се създава нежелателен натиск на междугръбначните дискове, който се засилва по време на пътуването.

- Ъгълът между краката и тялото на водача трябва да бъде около 90 градуса, а гърбът трябва да е плътно прилепен към седалката.

- Не е лошо и решението да използвате коригиращи възглавници от пенополиуретан.

- Облегалката за глава трябва да се постави така, че да бъде на нивото на тила или ушите на шофьора.

- Голямо значение има и колко близо до волана седите - най-добре е да се избере оптимално положение, при което няма да се изморяват излишно мускулите на гърба, ръцете и краката.

- Вредно е да се използват подлакътници или лактите да се поставят върху стъклото на отворения прозорец.

- Седалките на повечето съвременни автомобили позволяват да се регулира тяхната височина и дълбочината на наклона им. Изберете вариантът, който ви е най-удобен.

- Много важно е по време на движението да не се напряга гърбът и главата да не се навежда напред. Ако пътуването е продължително, разумно е на всеки 2-3 часа да спирате и да излизате от автомобила.

- Ако сте попаднали в задръстване, времето, прекарано в него, все пак може да не е напълно загубено: напрегнете и отпуснете няколко пъти седалищните мускули, протегнете се добре, поработете върху мускулите на корема.

здраве.bg