Американските сексолози Дан и Дженифър, които водят популярен сайт за отношенията между мъжа и жената, твърдят, че сексът става все по-добър с напредването на връзката между интимните партньори.

"Убеждението, че трайното обвързване с някого ще ви обрече на сексуална рутина, е пълна отживелица", твърдят Дан и Дженифър.

"Вместо да поставя ограничения, дългата връзка всъщност дава воля на фантазията. С времето задръжките изчезват, границите падат, а вие се чувствате все по-свободни да споделите с партньора дори най-съкровените си интимни влечения. Ставате по-изобретателни и светът е ваш", казват те.

Двамата изтъкват няколко основни аргумента в защита на тезата си.

Първият е, че хората с постоянен партньор правят секс много по-често от останалите, защото прекарват много повече време заедно и не се нуждаят от повод за да се отдадат на ласки. Доста по-трудно е да прекарвате всяка среща в опити да съблазните партньора и да търсите удобни обстоятелства да се отдадете един на друг.

Въпреки всеобщото убеждение, че секс се прави много по-често, ако връзката е още в начален стадий, статистиката сочи обратното - женените двойки правят секс между един и четири пъти в седмицата и то в продължение на години. При бурните краткотрайни връзки това може да става и по три пъти на ден. Това обаче не е достатъчно за да се постигне нивото на обвързаност и интимност като на дългогодишните партньори.

Вторият аргумент е, че двойките, които споделят страстна и краткотрайна връзка, не са достатъчно емоционално удовлетворени от сексуалния живот. Дългогодишните партньори обаче се радват на всекидневно общуване, възможност да говорят открито за сексуалните си предпочитания и постигат дълбока и искрена интимност.

Като трети довод Дан и Джен изтъкват възможността да импровизираш и свободата да споделяш сексуалните си желания. Това обикновено не може да се постигне в краткотрайната връзка, защото често хората не могат да си позволят да споделят своите съкровени фантазии, фетиши и пози, които предпочитат. Тези неща са достъпни само за постоянния партньор.